Julie Staurvik Brurberg og Alexander Heimen er redaksjonsmedlemmer i NRKs «A-laget». Journalisten møtte dem på arbeidsplassen Smiløkka Arena.Foto: Nils Martin Silvola
«A-laget»
Prøver seg som journalister i NRKs «A-laget»: – Fredrik Solvang var beinhard
Tror maskene faller når de kjente intervjuobjektene møter en utradisjonell redaksjon.
Det er småhektisk førjulsstemning i lokalene til produksjonsbedriften Smiløkka på Vear i Vestfold.
Straks åpner dørene for årets åpne dag med julemarked, og Julie Staurvik Brurberg og Alexander Heimen har nok av andre ting å tenke på. Men sammen med daglig leder Simen Førsund tar de seg likevel god tid til å fortelle Journalisten om erfaringene med å jobbe deltid som journalister denne høsten.
Sammen med et tjuetalls andre har de vært del av redaksjonen i det Monster-produserte NRK-programmet «A-laget», der noen av landets største profiler spørres ut av en gruppe journalister med ulike funksjonsnedsettelser.
– Det er ikke så lett som man kanskje skulle tro. Det er for eksempel litt skummelt å være så direkte og si «nå svarer du ikke», forteller Brurberg.
Kjente gjester
Det opprinnelig franske konseptet har etter hvert blitt produsert i en rekke land, og det er visstnok tradisjon at statsministeren stiller opp.
Så også i Norge; i de fire utgavene av NRK-programmet er det Jonas Gahr Støre, Fredrik Solvang, Herman Flesvig og Else Kåss Furuseth som møter redaksjonen.
Allerede i vår startet prosessen med kursing om journalistikk og tv-produksjon, før redaksjonen i høst har hatt idésamlinger for å forberede spørsmål til intervjuobjektene, og så fire innspillingsdager i Oslo.
Det har vært lange, intense dager, med bussturer fram og tilbake og mye venting, blant annet i trange trapperom i Folketeaterbygningen, forteller begge to. Men de hadde stilt opp igjen.
Annonse
Grillet Solvang
Under oppstarten lærte redaksjonen at oppfølgingsspørsmål er viktig hvis intervjuobjektene svarer unnvikende.
Brurberg og Heimen forteller at til og med en dreven journalist som Fredrik Solvang fikk kjørt seg godt da «A-laget» slapp til.
– Det var en av journalistene våre som pushet veldig på for svar, men han var beinhard på at det var noen ting han ikke kom til å svare på. Det handlet om hvem han stemmer på, blant annet, forteller Heimen, og legger til:
– Det var litt morsomt å se kontrasten. At han som pleier å stille de harde spørsmålene plutselig måtte svare selv.
– Noen var mer låst
Det var møtet med Solvang og Flesvig som var mest spennende for Heimen, mens Brurberg trekker fram Kåss Furuseth og Flesvig.
Men det var interessant å intervjue statsministeren også:
– Man ble mer kjent med selve Jonas, ikke bare statsministeren. Det er vel også hovedtanken bak serien: At menneskene bak rollene kommer mer fram, sier Heimen.
– Tror dere at dere fikk det til, da?
– På noen av dem. Noen var nok litt mer låst enn andre, sier Brurberg.
Som personlig er spesielt fornøyd med et spørsmål hun hadde researchet seg fram til, og klarte å overrumple Else Kåss Furuseth med: «Er det sant at du snuser på faren din i skjul?»
Annonse
– Kan utføre hva som helst
Begge kjente godt på nervøsitet på ulike punkter av prosessen, men daglig leder Førsund forteller om en redaksjon med samhold.
– De har drodlet spørsmål sammen, det har vært et samarbeid og en gjeng med reportere som heier veldig på hverandre.
Smiløkka-gruppa på 14 deltakere har utgjort halvparten av redaksjonen.
– Jeg har hele tiden tenkt at Smiløkka er en helt vanlig arbeidsplass, men med mange ansatte med tilretteleggingsbehov. Er vi gode på tilrettelegging og gir riktig opplæring, kan de ansatte her utføre hva som helst, sier Førsund.
– Da vi fikk muligheten til å komme på tv med denne målgruppa, ble det viktig å synliggjøre at også denne jobben kan vi gjøre på en veldig god måte.
Gruppa har blitt møtt med profesjonalitet, men også tydelige krav, fra produksjonen, forteller han.
– Men hvis vi som bedrift eller produksjonen ikke stiller krav til denne målgruppa, er det det samme som å si at man ikke har trua på dem.
Uvant syn
Nå gjenstår det bare å forberede seg på å bli eksponert i aller beste sendetid på NRK. Begge er allerede enige om at de glatt stiller opp til ny sesong hvis det blir aktuelt.
– Noe som kunne vært bedre med hele prosessen, hvis dere skulle gjort det igjen?
– Stolene! De var vonde når man skulle sitte på dem i tre timer i strekk, sier Brurberg.
Når Journalisten besøker Smiløkka, har de nettopp fått se første episode, og forteller at de tror hele serien blir veldig bra.
Men det var uvant å se seg selv på tv for første gang:
– De velger alltid de styggeste vinklene, ja, sier Brurheim oppgitt.
– Ja, noen av vinklene på meg var sånn…«kødder du», sier Heimen og ler.