ABC Nyheter ikke felt i PFU for bruk av «nazi-tilknyttet»

– Har opptrådt på en ryddig og ordentlig måte.

Publisert Sist oppdatert

Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener ABC nyheter har opptrådt innenfor god presseskikk i en artikkel om en svensk kvinne som var fratatt våpen og tillatelser av svensk politi på grunn av tilknytning til Den nordiske motstandsbevegelsen.

Klager, som driver et nettsted sammen med kvinna, mener kvinna blir feilaktig hengt ut som nazist, fordi ABC Nyheter bruker begrepet «nazi-tilknyttet». Han reagerer også på identifiseringa i saken. ABC Nyheter mener det er dekning for å omtale kvinnen som «nazi-tilknyttet», og at de kunne identifisere da hun selv er åpen om tilknyttinga på internett.

PFU minner om at de tidligere advarer mot feil bruk av betegnelsen «nazist», fordi en slik stempling er særlig belastende. Utvalget har også uttalt at det må godtgjøres at det er saklig grunn for å bruke en slik karakteristikk.

Likevel påpeker de at kvinna ikke blir beskrevet som nazist, men at hun er tilknytta en organisasjon som selv omtaler seg som nasjonalsosialistiske.

PFU-nestleder Anne Weider Aasen oppsummerer behandlinga slik:

– Det er et vesentlig poeng at hun selv søker offentlighet når gjelder identifisering. De skriver nazi-tilknyttet og hun får selv svare på dette. ABC nyheter har opptrådt på en ryddig og ordentlig måte.

Powered by Labrador CMS