– Forholdene er så forskjellige. Det gjenspeiles ikke godt nok fra oslogryta

På jobb med frilansjournalist Einar Vestvik i Vestavind.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Del 4 i serien «Dagsorden i periferien».

Det er flere enn 200 aviser i Norge. Hva skriver de om, alle sammen? I en artikkelserie reiser Journalisten på besøk til lokalaviser i ulike deler av landet.

Reportasjene gjøres av fotograf Adrian Øhrn Johansen.

Fakta

  • Adrian Øhrn Johansen (35) er frilansfotograf. Hans bilder er premiert en rekke ganger i Årets bilde-konkurransen.
  • Han har utgitt flere bøker og ble i 2012 tildelt Den store journalistprisen.
  • I fjor vinter fotograferte han stengte grenseoverganger langs svenskegrensa, fra Halden til Narvik. Prosjektet er blant annet omtalt i Washington Post, her.

Hvem: Einar Vestvik, frilansjournalist i Vestavind, som dekker Sveio kommune i Vestland. Avisa konkurrer med blant andre Haugesunds Avis, Radio 102 og TV Haugaland.

Aktuell med: Dekket nylig folkeavstemningen om Sveios fylkestilknytning. Innbyggerne tok stilling til om kommunen fortsatt skal være en del av Vestland, eller melde overgang til Rogaland.

– Dette er en sak som har skapt en del engasjement. Forholdet til videregående skole og busstransport er to viktige saker for folk, sier Vestvik.

Sveio er i dag Vestlands sørligste kommune.

– De fleste innbyggerne i kommunen bruker Haugesund, i Rogaland, som regionsentrum og by, sier han.

Avisa Vestavind, som kun dekker Sveio kommune, har to redaksjonelt ansatte og papirutgave en gang i uka. Nettutgaven ble lansert i 2020.

– Har debatten i forkant av folkeavstemningen ført til en splittelse av kommunen? spør Vestavinds utsendte. Han er på plass da valglokalet åpner.

Redaktør i karantene

Den egentlige planen var at redaktør Torstein Tysvær Nymoen selv skulle dekke folkeavstemningen, men han havnet altså i karantene. Derfor var det frilanser Vestvik som troppet opp ved valglokalene og intervjuet velgere.

Han har munnbindet på. Haugesund-regionen har den siste tiden vært plaget med høyt smittetrykk.

– Jeg stiller opp for Vestavind når de har bruk for meg, enten som vikar i perioder eller når det trengs ekstra mannskap.

Han jobbet i Haugesunds Avis fra 1978 til han i 2015 ble førtidspensjonist i forbindelse med nedbemanninger. Nå er han forfatter og frilanser for ulike publikasjoner på Haugalandet.

Redaktør Torstein Tysvær Nymoen, fotografert gjennom verandadøra hjemme i Haugesund, er forhindret fra å dekke valget. Han sitter i karantene, og er derfor på hjemmekontor.

– Hvilke saksområder skulle du gjerne sett at rikspressen skrev mer om?

– Generelt bør rikspressen se hele landet med all sin forskjellighet. Forholdene er så forskjellige, dette gjenspeiles ikke godt nok når sakene betraktes fra oslogryta.

– Lages det mye ukritisk lokaljournalistikk?

– Det gjør det nok. Ofte skyldes det ressursmangel, men også liten avstand til de kildene som representerer «makta». Men det lages også god og kritisk lokaljournalistikk i mange tilfeller.

– Når publiserte du sist en enkildesak?

– Jeg prøver å unngå enkildesaker, men det hender i forbindelse med rene informasjonssaker. Da er nok svaret at jeg sist gjorde det like før jul.

– Når publiserte du sist en sak som synliggjorde en konflikt?

– I forbindelse med debatten rundt folkeavstemmningen om fylkestilknytning.

– Hvor lang tid har du mulighet til å bruke til å fordype deg i enkeltsaker?

– Altfor kort. Jeg er frilanser, men kan vanskelig tenke meg at det ofte blir tid til å sette av en hel dag til å jobbe med en enkeltsak i Vestavind.

Et av valglokalene var lagt til et forsamlingshus i tilknytning til Sveio kirke. Valgoppslutningen var på rundt 60 prosent, ifølge NRK.

– Hvilken sak har opprørt befolkningen i ditt dekningsområde mest de siste månedene?

– Uten tvil debatten om skolenedleggelser våren 2021. Engasjementet den gangen resulterte i første episode i NRK-dokumentaren «Brølet fra bygda», i forkant av stortingsvalget i fjor. Ellers har det vært stort engasjement rundt flere budsjettsaker, blant annet om bygging av nytt badeanlegg kontra tiltak ute i bygdene. Den siste saken som har utløst engasjement, særlig i sosiale medier, er spørsmålet om fylkestilknytning.

– Hvordan ser arbeidsplassen din ut om 10 år?

– Vestavind er godt i gang med å etablere seg som nettavis. Det er en viktig forutsetning for at avisa kan overleve de neste ti årene. Det har den gode muligheter til. Dersom Sveio skulle bli slått sammen med en eller flere andre kommuner, vil derimot mye av grunnlaget for en egen sveioavis trolig falle bort. I alle fall i sin nåværende form.

Når det gjelder fylkestilknytning, tyder alt på at Sveio forblir i Vestland. 56 prosent av innbyggerne, eller 1548 personer, stemte for Vestland. 1200 personer stemte for Rogaland. Folkeavstemningen var såkalt «rådgivende» og kommunepolitikerne skal ta stilling i saken.

Einar Vestvik, med mer enn 35 års fartstid fra Haugesunds Avis, er en av journalistveteranene på Haugalandet.

Powered by Labrador CMS