Jonas Oden Ulset flyttet nylig hjem til Vinstra, og begynte å jobbe i Dølen tidligere i år.

– Som lokaljournalist på små steder er det lett å la de mer ubehagelige sakene gå

Vi ble med Årets lokalavis ut på jobb.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Del 3 i serien «Dagsorden i periferien».

Det er flere enn 200 aviser i Norge. Hva skriver de om, alle sammen? I en artikkelserie reiser Journalisten på besøk til lokalaviser i ulike deler av landet.

Reportasjene gjøres av fotograf Adrian Øhrn Johansen.

Hvem: Jonas Oden UIset, journalist i avisa Dølen som dekker kommunene Nord-Fron, Sør-Fron og Ringebu i Gudbrandsdalen. Avisas nærmeste konkurrent er GD.

Aktuell med: Skrev nylig flere saker om vaksinasjonsgraden blant helsepersonell i Nord-Fron. Tall lokalavisa ba om innsyn i, viste at flere enn én av ti helsearbeidere i kommunen ikke er vaksinerte mot covid-19. Artiklene fastslo også at vaksinasjonsgraden blant helsepersonell er lavere i Nord-Fron enn i de to andre kommunene i avisas dekningsområde.

Fakta

  • Adrian Øhrn Johansen (35) er frilansfotograf. Hans bilder er premiert en rekke ganger i Årets bilde-konkurransen.
  • Han har utgitt flere bøker og ble i 2012 tildelt Den store journalistprisen.
  • I vinter fotograferte han stengte grenseoverganger langs svenskegrensa, fra Halden til Narvik. Prosjektet er blant annet omtalt i Washington Post, her.
Golfen til journalist Jonas Oden Ulset er trofast følgesvenn på reportasjeturer rundt i de tre kommunene Dølen dekker. - Det er viktig å tørre å være kritisk og å utfordre litt, sier han.

– I arbeidet med denne saken var det viktig for meg å treffe noen av menneskene som faktisk er avhengig av regelmessig helsehjelp og som ikke vet om helsepersonellet er vaksinert eller ikke, sier Jonas Oden Ulset, journalisten bak sakene.

– Synes de det er greit? Er de redde? Påvirkes de av dette? Dette er vel så viktig som å høre hva kommuneoverlegen eller sektorleder i helse og omsorg sier om saken, sier han.

En oppfølgerartikkel fikk tittelen «Solveig (76) bor i omsorgsbolig og er skeptisk til uvaksinert helsepersonell: – En føler seg ikke helt trygg».

Solveig Simensen (76) bor i omsorgsbolig på Vinstra. Her blir hun fotografert av Jonas Oden Ulset i Dølen, i forbindelse med hans artikler om at kun 87 prosent av helsepersonell i Nord-Fron kommune er vaksinerte.
– En føler seg ikke helt trygg, sier Simensen til lokalavisa. For sikkerhetsskyld foregikk både intervju og fotografering utendørs.

Små forhold

Dølen ble tidligere i år kåret til Årets lokalavis av Landslaget for lokalaviser. Fra lokalene på Vinstra jobber tre journalister og en skrivende redaktør, tillegg til en videomedarbeider på deltid. Reporter Oden Ulset forteller om kort vei mellom kollegene i redaksjonen.

– Sjefen (redaktøren, red. anm.) er mor til en fra parallellklassen min på ungdomsskolen, og en av de andre i redaksjonen er onkel til søskenbarnet mitt.

Små forhold til tross - Oden Ulset mener det å tørre å utfordre lokalt er en av årsakene til avisas suksess.

– Jeg tror det er veldig lett som lokaljournalist på små steder der «alle kjenner alle» å la de mer ubehagelige sakene gå, og å kanskje ikke helt tørre å stille de mer kritiske spørsmålene. Det kan være fristende å velge de enkle vinklingene, og droppe de mest ubehagelige telefonene.

– Det er viktig å tørre å være kritisk, og ta seg tid til å ta tak i det store sakene, sier han.

– Når publiserte du sist en sak som synliggjorde en konflikt?

– Jeg skrev en rekke saker for en stund siden, om at Sykehuset Innlandet hadde bestemt å omdisponere én av de to sykebilene på Vinstra til Otta. Både ambulansearbeiderne og ordførerne i fronskommunene reagerte kraftig på å ikke ha blitt involvert i bestemmelsen. Jeg utfordret sykehuset med spørsmål som oppstod blant befolkningen og politikerne, og det var ikke alltid like behagelig. Samtidig er dette en av sakene mine som har skapt mest debatt, og som har påvirket politikken. Det er motiverende og gøy å se at det en jobber med har stor betydning for lokalsamfunnet.

– Når publiserte du sist en enkildesak?

– 28. oktober skrev jeg en sak om butikksjefen på Kid Vinstra. De ble kåret til den beste Kid-butikken i regionen. Jeg mener også det er svært viktig som lokalavis å være der når det skjer positive ting i lokalsamfunnet. Selv om det er viktig å ta tak i de mer kritiske sakene, er det viktig å huske at ikke alt trenger å være konflikt og drama.

– Dette tror jeg skiller lokalavisene fra de større distriktsavisene. I mange tilfeller er det mest naturlig, og helt greit å ha kun én kilde. I saker med flere sider, derimot, er det utrolig viktig å slippe til de ulike synspunktene.

– Hvor lang tid har du mulighet til å bruke til å fordype deg i enkeltsaker?

Jonas Oden Ulset på kontoret til Dølen.

– Vi har ingen klar begrensning. I forbindelse med samarbeidsprosjektet «Den store folkevandringen» brukte jeg rundt en måned på én enkelt sak, om jeg husker riktig. Det betyr ikke at jeg jobbet konstant med den, men heller at jeg i ny og ne sendte en mail, hentet inn tall, hadde et intervju eller ett eller annet.

– Jeg har en redaktør som virkelig ser verdien av å sette av litt ekstra tid for at en sak skal bli enda bedre. Det er deilig å ikke alltid ha det intense presset om at en sak må være ferdig så fort som mulig, og heller kunne ta seg tid til å forsikre seg om at det som publiseres er av god kvalitet. Som journalist i Dølen føler jeg at vi har muligheten til å kjenne litt selv på hvilke saker det er nødvendig å jobbe lenge med.

Naturskjønne omgivelser til tross - parkeringsplassen til Biltema opptar mye av utsikten til de ansatte i Dølen på Vinstra. Avisa deler kontorer med lokalkontoret til hovedkonkurrent GD.

– Hvis vi ser bort fra den tidligere nevnte sykebilsaken, hva er den samfunnsmessig viktigste saken du har publisert de siste månedene?

– For en stund siden ble «Fronsvakta» lagt ned. Dette var en legevaktordning på kveldstid, slik at innbyggerne i fronskommunene slapp å dra helt til Lillehammer for å få umiddelbar helsehjelp. Da denne ordningen ble avviklet førte det til reaksjoner blant innbyggerne.

– Hvordan ser arbeidsplassen din ut om 10 år?

– Det er vanskelig å si. Fokuset vil nok bli mer og mer digitalt, men samtidig vet jeg at mange fortsatt setter stor pris på papiravisen. Kanskje det er litt sånn som kinoen; selv om det stadig spås at «nå er det slutt», så vil det alltid være et marked for det, sier Oden Ulset.

Powered by Labrador CMS