NRK-korrespondent Yama Wolasmal har rapportert fra Kabul og Panjshirdalen de siste dagene.
NRK-korrespondent Yama Wolasmal har rapportert fra Kabul og Panjshirdalen de siste dagene.

Her er NRKs korrespondent tilbake i Afghanistan

– Hadde hele tiden en plan om å dra tilbake.

Publisert Sist oppdatert

NRK-korrespondent Yama Wolasmal var i den afghanske hovedstaden Kabul da byen og landet ble overtatt av Taliban i august.

Sammen med TV 2-korrespondent Fredrik Græsvik var Wolasmal på et evakueringsfly som landet i Oslo 20. august, etter å ha oppholdt seg på flyplassen i Kabul de siste dagene.

Nå er Wolasmal tilbake i Afghanistan igjen. Det har han vært i rundt en uke, opplyser NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen til Journalisten mandag.

– Situasjonen rundt flyplassen var helt kritisk, og da var det riktig å dra ut. Nå har situasjonen i landet stabilisert seg noe, Taliban har full kontroll i landet. Vi hadde hele tiden en plan om å dra tilbake når vi fikk bedre oversikt. Akkurat nå mener vi det er forsvarlig å reise inn, også ut fra et sikkerhetsmessig perspektiv, sier Falkenberg Mikkelsen.

Kontakt med Taliban

En del av sikkerhetsarbeidet handler ifølge utenriksredaktøren om å vise varsomhet rundt hendelser som demonstrasjoner, der lokale journalister har blitt pågrepet av Taliban.

En annen nødvendig detalj er kontakt med Taliban. For å unngå misforståelser og problemer, sier Falkenberg Mikkelsen:

– Det dreier seg om helt ordinær journalistisk kontakt, informasjon om at vi er til stede, så vi får nødvendig dokumentasjon fra både oss og dem.

– Unik dokumentasjon

Wolasmal har rapportert fra både Kabul og den beleirede Panjshirdalen de siste dagene, og NRK beskrev selv at Wolasmals team var blant de første TV-teamene i verden som fikk tillatelse av Taliban til å reise inn i dalen.

– Det var en nøye sikkerhetsvurdert reise, men et veldig viktig område å komme seg inn i nå. Det er unik dokumentasjon på den overgangsfasen landet befinner seg i, samtidig som det i Panjshir har florert veldig mange påstander om hva som foregår, så det er veldig viktig å komme seg ut i felt der, sier utenriksredaktøren.

Frilansjournalist Anders Hammer har også nylig reist til Afghanistan, det samme har Aftenposten-journalistene Tor Arne Andreassen og Afshin Ismael.

Powered by Labrador CMS