VG og Avisa Nordland fra 26. juni i år.
Klager inn fire medier i kirurgsaken
I sommer ble det kjent at kirurger ved Nordlandssykehuset hadde feildiagnostisert. Nå skal PFU diagnostisere mediedekningen.
Aftenposten, Avisa Nordland, NRK og VG er alle klaget inn for Pressens Faglige Utvalg etter at de dekket det som i ettertid er blitt kjent som «kreftkirurgisaken» fra juni i år.
Det er Nordlandssykehuset som står bak klagen. Ledelsen mener de tre sistnevnte mediene kan ha begått flere brudd på god presseskikk, og ber PFU vurdere dem og Aftenpostens lederartikkel fra 30. juni.
Som om ikke klagen fra sykehuset var nok, har Nordland legeforening klaget inn de samme fire mediene i samme sak.
Navn
Klagen er signert administrerende direktør Paul Martin Strand og informasjonssjef Randi Angelsen. De to fremhever at medienes søkelys har rettet fokus på en ordning som ikke fungerte slik den skulle, og at dette ble rettet på. Klagen derimot handler om identifisering av de to kirurgene.
– Vi ønsker å få vurdert dette fordi vi mener identifisering må være i strid med Vær varsom-plakatens punkt 4.7, skriver de to i klagen.
Det er med klagen også vedlagt artikler fra de innklagede mediene. Disse ønsker klager skal vurderes opp mot saklighet og omtanke i presentasjonen (punkt 4.1) og forhåndsdømming (4.5). Disse to punktene gjelder også Aftenpostens lederartikkel, som ikke identifiserte de to kirurgene. Men klager ønsker også vurdert i om lederens tittel går lenger enn det er dekning for (4.4).
Bilde
Selv om de to legene som hadde foretok operasjonene (se faktaboks) selv meldte saken inn for helsetilsynet, mener Sykehuset Nordland det var feil av NRK, VG og AN å omtale dem ved navn. De to sistnevnte mediene hadde også bilder av legene.
Sykehuset mener det er tilsynet og ikke mediene som skal vurdere om den medisinske behandlingen var faglig forsvarlig.
– Etter vår mening blir det derfor et overgrep av media når VG, Avisa Nordland og NRK Nordland går ut med navn og bilde av de to involverte kirurgene.
Klagerne viser til at beslutningen om operasjonen var en lederbeslutning, og at den ene av de to kirurgene ikke hadde lederansvar.
Kyndighet
Videre viser klager til at det skortet på sakkyndig informasjon i artiklene om operasjonene ved sykehuset i Bodø. Det heter i klagen at det ikke var noen medisinskfaglig informasjon om bukspyttkjertelkreft-operasjoner i noen medier før etter de første oppslagene om saken.
– Dersom VG og Avisa Nordland hadde fått sakkyndig informasjon, ville vi kanskje unngått det inntrykket som festet seg sterkere og sterkere, nemlig at de stadig navngitte kirurgene hadde fjernet friske organer fra friske folk nærmest på måfå og totalt uten kontroll.