Trine Eilertsen (50) er ansatt som ny sjefredaktør i Aftenposten.
Trine Eilertsen (50) er ansatt som ny sjefredaktør i Aftenposten.

Trine Eilertsen om jobben som sjefredaktør: – Det blir ingen revolusjon

Men tror selv hun kommer til å ha sterke meninger om ledere som skrives.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag klokken 12 ble det offentliggjort på et allmøte at Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen er ansatt som ny sjefredaktør i avisen.

– Det er overveldende. Jeg ble veldig grepet på allmøtet, veldig beveget. Jeg kjenner meg fremdeles overveldet og veldig glad, sier Eilertsen til Journalisten.

– Hva er dine ambisjoner for Aftenposten?

– Vi er nødt til å lage en bærekraftig digital økonomi. Folk har lyst til å betale for journalistikk av høy kvalitet og det er perfekt for et hus med vår forretningsmodell. Leserne forventer at journalistikken er godt fortalt og gjennomarbeidet. Det skal vi jobbe mye med, svarer Eilertsen.

– Så har jeg sagt til alle i dag at det blir ingen revolusjon på nyåret. Vi har et godt driv og en god plan for det vi skal holde på med. Sjefredaktøren skal ikke sette hektiske avtrykk, men jobbe systematisk som vi har gjort de siste årene, fortsetter hun.

– Har vært gode år

Eilertsen overtar jobben som sjefredaktør etter Espen Egil Hansen varslet sin avgang 9. desember i år. Eilertsen var selv sjefredaktør i Bergens Tidende fra 2008 til 2012, og har siden 2014 vært politisk redaktør i Aftenposten.

– Hvordan har de siste årene i Aftenposten vært?

– Det har vært utrolig oppmuntrende at leserne i større grad har vært villige til å betale for ordentlig journalistikk. Det er mange muligheter i det og for samfunnet er det utrolig viktig. Det var en stund vi trodde vi bare skulle jage klikk og sitere hverandre. Men vår forretningsmodell handler om kvalitet, og det synes jeg har vært en opptur.

– Hvordan har det vært å jobbe under Espen Egil Hansen?

– Det har vært gode år. Jeg har lært utrolig mye under Espen og han etterlater Aftenposten i veldig god stand. Han har klart å snu hele forretningsmodellen på hodet og hele redaksjonen har løftet seg. Det har vært veldig gode år.

Vil overlate ledere til politisk redaktør

Eilertsen overtar offisielt jobben som sjefredaktør 1. januar 2020. Før den tid skal hun gå inn i en juleturnus som kommentator.

– Så magien blir brått brutt i morgen tidlig, sier hun og ler.

– Espen Egil Hansen valgte å overlate ansvaret for å skrive ledere til politisk redaktør. Kommer du til å gjøre det samme?

– Jeg kommer nok til å ha en politisk redaktør som har hovedansvar for det, og vi må ha en politisk redaktør som ikke står for fjernt fra det Aftenposten skal være. Men det er et ansvar som blir delegert. Hvis sjefredaktør skal involvere seg i for mye detaljer så kan det bli slitsomt.

– Men det kan hende jeg vil ha sterkere meninger om ledere enn det andre har, på grunn av den bakgrunnen jeg har, fortsetter hun.

– Ærefrykt

– Hva tenker du at Aftenposten skal være?

– Aftenposten skal være det vi er nå. Et mediehus som nyter stor troverdighet og har en spesiell posisjon i samfunnet. Vi skal lage journalistikk som påvirker politiske vurderinger. Og vi skal vise frem folk som er lett å glemme og som ikke blir hørt. Vi skal drive med journalistikk som avslører maktmisbruk. Det har vi mange gode eksempler på, sier Eilertsen.

– Jeg må nesten spørre: Hva føler du nå som du har fått jobben?

– Jeg er veldig glad og lettet. Det har vært anspent den siste uken, så det er en stor lettelse nå. Jeg er glad og jeg har ærefrykt. Fordi jeg vet at å bli møtt med applaus og blomster, som jeg ble i dag, kommer ikke til å være hverdagen på jobb, sier hun.

– Klubbleder Gunnar Kagge sa de jaktet den beste, og det var deg. Hvordan er det?

– Det var enormt hyggelig. I dag, rett før det ble annonsert, så var det så mange som spurte at jeg måtte gjemme meg litt. Da gikk jeg til klubbleder Kagges kontor og sto bak gardinen. Det var et fint samarbeid mellom klubb og ledelse, sier hun og ler.

Powered by Labrador CMS