Arne Jensen. Foto: Kathrine Geard
Arne Jensen. Foto: Kathrine Geard

Forsvaret reagerer på Arne Jensen

Forsvaret mener det er rart at Arne Jensen synes deres reaksjon overfor Alfa er underlig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke fortalte Journalisten at Forsvaret satte spørsmålstegn ved frilanser Kjetil Stormarks frilansvirksomhet da han konfronterte dem med påstander rundt nedleggelsen av HV016. Assisterende generalsekretær Arne Jensen mente at håndteringen fra Forsvaret var noe underlig etter å ha sett korrespondansen mellom dem og Alfa og journalist Kjetil Stormark.

Epost-pakker

Pressetalsmann major Christian Øverli svarte på vegne av Forsvaret i en leserkommentar at dokumentasjonen fra Alfa, som også ble sendt til forsvarsminister Grete Faremo, var ufullstendig. Øverli parerte Jensens undring ved å sende ham en epost hvor han poengterte at en epost fra et pr-byrå ikke var med i den totale pakken som gikk til statsråden, og stilte Jensen følgende spørsmål:

Den eposten finnes ikke i den såkalte ”totale pakken” som er sendt til statsråden. Fantes den i den e-postvekslingen du leste før du avga uttalelsen?

Jensen deler opp sitt svar til Forsvaret i tre punkter; først gjør han det klart at det er Alfa som må svare på om han har sett den «totale pakken», ikke han.

– Jeg har uttalt meg på bakgrunn av den e-postkorrespondansen jeg har blitt forelagt. Alene svaret fra John-Inge Øglænd (28. januar kl. 14:05) på Kjetil Stormarks epost (27. januar 13:14) er nok til at jeg mener ordet «spesielt» er dekkende – sett fra mitt ståsted, skriver han og i sitt tredje punkt gjør han det klart at han uttaler seg på vegne av seg selv, og ikke på vegne av norsk redaktørforening.

DETTE VAR E-POSTENE ARNE JENSEN FIKK FOR Å VURDERE.

HER KAN DU LESE STORMARKS E-POSTPAKKE TIL FORSVARET.

Trollet

Magnus Rønningen understreker at han aldri har vært leder for Magnum PR. Han har på sin side ledet Magnum Media, som pr-selskapet inntil nylig har vært en del av. Det er Hanne McBride som leder pr-selskapet, sier han til Journalisten, og viser til at selskapet er under stiftelse, men at de venter på et organisasjonsnummer.

– Jeg skulle gjerne sett dette brevet som Øverli refererer til, sier han.

Videre mener han at Forsvaret gjør en alvorlig sak om til en barnehagekrangel og synes det er underlig at et statlig organ kan oppføre seg på denne måten.

– Det ser ut som om trollet er kommet ut i dagslys med tanke på angrepene mot Arne Jensen og meg. Jeg kan rett og slett ikke forholde meg til mange av tingene de skriver.

VVP

I en epost Øverli sendte til Journalisten før helgen skriver Øverli:

– Vi konstaterer følgende: Arne Jensen er ikke sikker på at han har sett alle e-postene som ble utvekslet mellom mannebladet Alfa og Forsvaret. Han uttaler seg som privatperson, ikke som assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Og, til slutt, han synes vi opptrer «spesielt» – og det kan han slutte ut fra en enkel epost.

LES HELE EPOSTEN FRA FORSVARET HER.

Pressetalsmannen synes det også fremstår som merkelig at Jensen reagerer på om forsvaret vil ha avklaring om Alfas forhold til Vær varsom-plakaten da det står i bladet at de har lest plakaten og redaktør Rønningen tidligere har sagt til Journalisten: – En dom i PFU ville forringet den kredibiliteten vi har og ønsker å ha. Ingen har lyst å bli felt i PFU. Men om jeg er villig til å ligge i grenseland, utfordre rammene og ta den debatten som måtte oppstå på grunn av det? Ja, det er jeg.

Privat eller personlig

Øverli mener også at privatpersonen Arne Jensen neppe ville være særlig interessant å intervjue i denne saken, verken for Alfa eller Journalisten.

Jensen på sin side sier til Journalisten at han aldri har uttalt seg som privatperson, men i embetets medfør har han ytret sin personlige mening.

– I noen saker reagerer Norsk Redaktørforening på prinsipielt grunnlag, men i konkrete saker er det mer uvanlig, sier Jensen og legger til at han synes fokuset fra Forsvaret er litt rart siden han er den minst viktige personen i saken.

Korrespondanse

Kjetil Stormark avviser at Arne Jensen kun har hatt en epost til rådighet som han har basert sin uttalelse om Forsvarets håndtering på. Stormark forteller at Jensen ble benyttet som ekspertkommentator i denne saken, og hadde fått tilgang til 15 A4-sider med korrespondanse som var blitt oppdatert fram til det tidspunktet de ble forelagt Jensen.

– Etter den tid har det vært noen runder til med Forsvaret, på overtid, for å prøve å medvirke til at de skulle bli behandlet så redelig som mulig. Men det hadde utelukkende faktamessige forhold og handlet ikke om det Jensen vurderte, sier Stormark.

Redigering

Brevet fra PR-selskapet, som Øverli viser til, mener majoren må være Magnum PR som inntil nylig sorterte under selskapet Magnum Media, hvor Alfas redaktør Magnus Rønningen er daglig leder. Nettopp til dette firmaet anbefaler pressetalsmannen at Jensen burde henvende seg. Eventuelt for å ta seg et mediekurs.

– Norsk Redaktørforenings assisterende generalsekretær anbefales å sjekke om kurset holdes av redaktør Magnus Rønningen eller av PR-sjef Magnus Rønningen; for den del reklamebyråsjef og redaktør Magnus Rønningen. Vi sjekket hvem vi hadde å gjøre med, og forsikret oss om hvilke regler som skulle gjelde i denne situasjonen. Privatmannen Arne Jensen synes det er kritikkverdig. Vi lurer på hva medlemmene i Arne Jensens forening mener om det. Vi lurer også på om assisterende generalsekretær Arne Jensen sjekket om mannebladet Alfa redigeres etter aksepterte pressenormer, som for eksempel tekstreklameplakaten, før han som privatperson engasjerte seg. Kanskje er tiden inne for landets PR-folk til å melde seg inn i Norsk Redaktørforening. Da vet man i alle fall at man har én sikker støttespiller – i privatmannen Arne Jensen, skriver Øverli.

Drittpakker

– Vi har fått innspill utenom Forsvaret om at det ligger en drittpakke mot Forsvarssjefen bak denne saken. Hva er din kommentar til det, Kjetil Stormark?

– Ideen til denne reportasjen var det jeg som kom med basert på kildeinnspill. Og jeg er ikke i lomma på noen. Jeg har en oppdragsgiver og det er Alfa. Det er ikke blitt løpt noen ærend, ingen drittpakker levert, men det ligger langt og hardt arbeid bak reportasjen. Dette løpet har jeg kjørt alene.

Stormark understreker at han har i sin kontrakt med Alfa at alle presseetiske regler skal følges i arbeidet, og brytes dette så kan Stormark trekke seg på dagen. Samtidig viser han til at PFU-medlem Ellen Arnstad har vært informert gjennom hele prosessen i denne saken. Arnstad representerer Aller Media som gir ut Alfa sammen med Magnum Media.

Powered by Labrador CMS