Leder for Dagbladets politiske avdeling, Steinar Suvatne, er fornøyd med at Dagbladet får trukket klage.
Leder for Dagbladets politiske avdeling, Steinar Suvatne, er fornøyd med at Dagbladet får trukket klage.

Departementet: Dagbladets Tajik-klage er trukket

Får sjanse til behandling hos Sivilombudet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Situasjonen der Dagbladet potensielt kunne ha blokkert for innsyn i korrespondansen mellom Hadia Tajik og Aftenposten, har løst seg:

Journalisten har fått innsyn i klagen, som ble sendt direkte til Arbeidsdepartementet i stedet for Sivilombudet, som ville vært eneste mottaker som kan gi håp om reell ny behandling av begjæringen.

Ved klage til departementet går saken til Kongen i statsråd, en instans som ifølge pressekilder aldri har omgjort en klage etter offentlighetsloven og anses som en blindvei for innsynsklager.

I oversendelsen fra departementet opplyses det: «Vi gjør imidlertid oppmerksom på at klagen er trukket».

Steinar Suvatne, leder for Dagbladets politiske avdeling, bekrefter at snuoperasjonen for klagen har latt seg gjennomføre og sier Dagbladet er glade for utviklingen i saken.

– Det var heller aldri Dagbladets hensikt å klage på avslaget til departementet. Nå er vi glade for at Sivilombudet får mulighet til å behandle klagene på avslaget, som vi må anta kommer fra både andre i pressen og oss i Dagbladet.

I materialet Journalisten har fått innsyn i, kommer det fram at at det er Suvatnes e-post som står som avsender av den opprinnelige klagen.

– Dette er nytt for meg, og umiddelbart stiller jeg meg helt sykt spørrende til innsynet Journalisten har fått. Her er det i alle fall ingen vits å lete etter syndebukker! Det viktigste er at denne misforståelsen er løst, og at det var jeg som løste den. Bare hyggelig, verden. Jeg lånte bort e-posten min til Mats Rønning denne dagen, russiske hackere er på ferde, og jeg har en ond navnetvillingbror. Det er så mange forklaringer, sier Suvatne.

Dermed kan kampen for innsyn i det Tajik selv kalte et «crescendo av misforståelser og fortvilelse» fortsette.

Aktualiseringen av den kjente innsynsfella ved avslag fra departementene har vakt oppsikt:

Venstre-representant Ingvild Wetrhus Thorsvik har overfor Journalisten fortalt at hun planlegger å stille stortingsforslag for å rette opp i det hun kaller et smutthull i loven.

Til opplysning: Steinar Suvatne og Journalistens Nils Martin Silvola har vært kollegaer i Dagbladets kulturredaksjon i perioden 2014-2016.

Powered by Labrador CMS