Venstres stortingsrepresentant Ingvild Wetrhus Thorsvik vil ha Stortinget med på endringer i klagetilgangen på innsynsavslag.
Foto: Geir Olsen / NTB
Reagerer etter Journalisten-artikler: Varsler forslag til Stortinget
– Et smutthull i loven som regjeringen må fjerne, mener Venstre-representant.
Denne artikkelen er et redaksjonelt samarbeid mellom podkasten Tut & Mediekjør og Journalisten.
– Vi kommer til å foreslå dette, skriver Ingvild Wetrhus Thorsvik, stortingsrepresentant for Venstre og medlem i justiskomiteen, til Journalisten, og tegner opp to punkter hun vil fremme for Stortinget i slutten av denne uka.
Forslagene kommer som en direkte reaksjon på situasjonen Tut & Mediekjør og Journalisten har omtalt i samarbeid de siste dagene, om at en feilsendt klage kan parkere hele innsynsprosessen rundt korrespondansen mellom Hadia Tajik og Aftenposten.
Dette vil Venstre nå ha Stortinget med på:
- Stortinget ber regjeringen komme tilbake med en lovproposisjon som sørger for at dersom noen klager til departementet på et avslag på innsynsbegjæringer, skal det ikke blokkere for at en tilsvarende klage fra en annen part også kan behandles av Sivilombudet.
- Stortinget ber regjeringen utrede et eget uavhengig klageorgan for innsynsbegjæringer under offentlighetsloven.
– Må ha klagemulighet
Thorsvik skriver at hun er opptatt av at pressen må ha reelle klagemuligheter. I dag går en klage på innsynsnekt fra et departement til Kongen i statsråd, som aldri har omgjort et avslag etter offentlighetsloven.
Hvis en klage først har nådd Kongens bord, kan heller ingen andre innsynssøkere sende samme sak til Sivilombudet.
– Det må være en reell mulighet til å klage på avslag fra departementet. Den muligheten forsvinner dersom én avis kan hindre andre aviser i å sende en klage til Sivilombudsmannen. Dette er et smutthull i loven som regjeringen må fjerne, skriver Thorsvik.
– I verste fall kan dette smutthullet brukes bevisst for å hindre aviser i å få innsyn. Den åpningen bør ikke eksistere.
– Trenger utredning
Thorsvik mener samtidig denne aktuelle saken viser hvorfor det trengs en større gjennomgang av hvordan det offentlige arkiverer, hvordan innsynsbegjæringer håndteres og hvordan klager skal behandles.
– I første omgang mener Venstre vi trenger en utredning av et eget uavhengig klageorgan, slik Norsk Presseforbunds offentlighetsutvalg har bedt om, skriver Thorsvik.
– Kunne ikke Venstre sikret dette da dere inntil nylig selv satt i regjering?
– Denne problemstillingen har nå blitt synliggjort, og derfor følger vi opp.
– Håper regjeringen ser behovet
Pressens offentlighetsutvalg har lenge ønsket seg en utredning av nettopp et slikt uavhengig klageorgan.
– Behovet for et sånt organ er særlig relevant i saker som dette. Ved et avslag fra et direktorat kan man iallfall klage til departementet. Ved avslag direkte fra departementet har man ikke noe reelt klageorgan, sier jurist Sindre Granly Meldalen i Norsk Presseforbund.
Intervjuet ble gjort før Venstre gikk ut med at de vil fremme stortingsforslag.
Meldalen minner om at arkivlovutvalget i 2019 foreslo et Digitaliseringstilsyn, et tenkt tilsyn som kunne fulgt opp ikke bare offentlighetsloven, men også arkivloven og forvaltningsloven.
– Vi likte den idéen godt, siden mye problematikk i de tre lovene henger sammen, sier Meldalen.
Noe av det siste Høyre-Venstre-Krf-regjeringen gjorde før den gikk av i fjor høst var imidlertid å skrote de aller fleste grepene arkivlovutvalget leverte, uten å sette i gang utredninger.
– Vi håper sittende regjering, som har gode ambisjoner om åpenhet nedfelt i Hurdalsplattformen, vil se behovet for å utrede et reelt uavhengig klageorgan, avslutter Meldalen.
Første mulighet for Venstre til å legge fram forslaget blir stortingsmøte fredag 18. mars.