Sjefredaktør Grete Helgebø gikk til sak mot sin arbeidsgiver Arendals Tidende.
Sjefredaktør Grete Helgebø gikk til sak mot sin arbeidsgiver Arendals Tidende.

Arendals Tidende-redaktør vant sak mot egen arbeidsgiver

Grete Helgebø får 75.000 kroner i erstatning.

Publisert Sist oppdatert

I november kunne Journalisten fortelle at sjefredaktør Grete Helgebø hadde saksøkt sin egen avis og arbeidsgiver Arendals Tidende.

Helgebø mente seg ulovlig avsatt som redaktør. Hun krevde erstatning, og at arbeidsgivers opptreden ble likestilt med ulovlig avskjed.

Mandag kveld kan Agderposten fortelle at Helgebø vant saken hun anla mot sin arbeidsgiver.

Flertallet i tingretten konkluderer med at daglig leder Odd Bjørn Jensen i Arendals Tidende brøt loven da han permitterte redaktør Helgebø og satte inn avisens tidligere redaktør til å jobbe gratis.

– Det viktigste for meg er en anerkjennelse, og at det blir slått fast at man ikke kan gripe inn i redaktøransvaret på denne måten, uttalte Helgebø da hun møtte sin arbeidsgiver i Aust-Agder tingrett tidligere denne måneden.

Arbeidsgiver avviste på sin side at Helgebø hadde blitt avsatt, sagt opp eller avskjediget.

De ansatte i avisen ble permittert kort tid etter koronastengingen 12. mars i fjor. Siden har avisen blitt driftet på dugnad, ifølge eierne.

Dommen i Aust-Agder tingrett er avsagt med dissens. Meddommerne støttet Helgebø, mens tingrettsdommeren mener at det ikke i tilstrekkelig grad bevises at styreleder og daglig leder Jensen også ville permittere redaktøren, som på dette tidspunktet var sykmeldt, skriver Agderposten.

Avisen skriver videre at den tapende part mener dommen er ugyldig, og vil tirsdag morgen kreve at den oppheves. Begrunnelsen for dette er at begge de to meddommerne har bakgrunn fra arbeidstakersiden.

Dette avviser Elin Nykaas, advokat i Norsk Journalistlag og Helgebøs prosessfullmektig.

– Det er ikke grunnlag for å oppheve dommen av den grunn. Dommerne er uavhengige og upartiske selv om de er oppnevnt etter forslag fra partene i arbeidslivet, sier hun til Agderposten.

Agderposten skriver videre at Odd Bjørn Jensen og Arendals Tidende er dømt til å betale Grete Helgebø 75.000 kroner i erstatning for ikke-økonomisk tap.

Frist for å eventuelt anke dommen er fire uker.

Powered by Labrador CMS