Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Knappe to år etter stormen rundt dekanAudhild Gregoriusdotter Rotevatn ved medieutdanningen i Volda har lagt seg, er avdelingen igjen rammet av konflikter knyttet til arbeidsmiljø.
En av Høgskulen i Voldas mest profilerte medieprofessorer gjennom mange år, Svein Brurås, sa opp stillingen i november i fjor. Etter oppsigelsestiden sluttet han 1. mars i år, men fremdeles står han oppført som ansatt på høyskolens hjemmesider.
– Jeg kan stadfeste at jeg har sluttet som lærer ved journalistikkutdanninga i Volda på grunn av en konflikt med instituttleder, sier Brurås til Khrono.
Brurås skal ha varslet Arbeidstilsynet om situasjonen ved instituttet få dager før høyskolestyret hadde sitt siste møte før sommeren, 16. juni.
– Jeg har sendt et brev til Arbeidstilsynet. Det er fordi det finnes flere lignende konflikter ved Avdeling for mediefag; fordi konsekvensene av de arbeidsmiljøproblemene som deler av staben opplever er så store, og fordi styret over tid har vist at de er ute av stand til å gripe tak i problemene.
– Imøteser råd og veiledning
Khrono har vært i kontakt med instituttleder Hans Martin Dypvik. Han viser til en Arbeidsmiljø- og arbeidsklimaundersøkelse (ARK) fra november, som viser at det er et godt og forsvarlig arbeidsmiljø ved instituttet.
Oppsigelsen til Brurås kan han derimot ikke si så mye om.
— Når det gjelder saken til Brurås, så er det en personalsak. Jeg kan uttale meg om den dersom han opphever taushetsplikten, sier Dypvik til Khrono.
Brurås ønsker ikke å kommentere det Dypvik sier overfor Khrono, og heller ikke påstanden om at det er opprettet en personalsak mot ham.
Etter Khronos opplysninger ble styret ved høyskolen orientert muntlig om Brurås sitt varsel til Arbeidstilsynet i møtet 16. juni. Saken sto ikke på dagsorden og ble gjort rede for i lukket møte.
— Vi tar ikke lett på at noen ser seg nødt til å sende et varsel til Arbeidstilsynet, og vi imøteser råd og veiledning fra tilsynet dersom de ønsker å gå inn i saken. Vi er opptatt av at alle ansatte skal ha et forsvarlig arbeidsmiljø, skriver avtroppende høyskoledirektør Karen Lomeland Jacobsen i ein e-post til Khrono.
Annonse
– Skuffende og overraskende
Khrono har snakket med flere ansatte som forteller om et vanskelig arbeidsmiljø, både ved Institutt for journalistikk og Institutt for kommunikasjon, og kan bekrefte at minst én ansatt til har vært i kontakt med Arbeidstilsynet.
Rektor og styreleder Johann Roppen er straks inne i sitt siste år som rektor. Han har besvart spørsmålene fra Khrono skriftlig:
— Khrono sier ansatte på Avdeling for mediefag har valgt å uttale seg kritisk og anonymt om arbeidsmiljøet. Alle ansatte har hatt god anledning til å legge fram sitt syn på møtene som har blitt holdt som en del av ARK-arbeidet, så det er skuffende og overraskende at den eller de det gjelder velger denne måten å gå fram på, skriver Roppen.
Han skriver også at høyskoleledelsen har vurdert innholdet i brevet til Arbeidstilsynet.
— Vi ser at ikke at det er noe nytt i brevet. Det er omtale av ymse personalsaker, til dels flere år tilbake i tid. Styret er orientert om at det har blitt sendt et slikt brev og vurderingen av det. Det er altså ikke et varsel om nye forhold.