Norsk Journalistlags landsstyre samlet til sitt første møte på vårparten i år. Foto: Kristine Lindebø
Norsk Journalistlags landsstyre samlet til sitt første møte på vårparten i år. Foto: Kristine Lindebø

NJ advarer mot å redusere antall dager med postombæring nå

Kritisk til regjeringens forslag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag (NJ) er i sitt høringsforslag til postloven, kritisk til forslaget om å redusere antall dager med postombæring fra 1. juli 2020.

«Regjeringen mener at problemet lar seg løse ved at abonnentene flytter seg fra papir til digitale løsninger. I NJs høringsuttalelse til lovforslaget har vi pekt på en rekke grunner til at denne analysen, og derved forslaget om kutt i avisdager, er prematur», skriver NJ på sin nettside.

Journalistlaget trekker blant annet fram:

  • Mange avisabonnenter bor i områder der det ikke finnes bredbånd eller annen tilfredsstillende nettdekning for å følge avisenes digitale utgaver.
  • Digital mediebruk forutsetter utstyr og en teknisk kompetanse som mange abonnenter ikke har.
  • Betalingsviljen for digitale abonnementer er langt lavere enn for papiravisene.
  • Annonseinntektene er langt lavere på nett enn fra papiravisene.
  • Konkurransen er langt tøffere på nett enn papir. Nettet er et globalt marked der internasjonale giganter setter premissene i konkurransen om annonseinntektene, og folks tid og penger.

NJ peker videre på at mediehusene fremdeles i snitt får tre fjerdedeler av inntektene fra papiravisene, og selv om det de siste årene har vært endringer i brukervaner og betalingsvilje for digitale løsninger, mener NJ at regjeringen legger opp til et urealistisk høyt tempo i overgangen fra papir til digitalt.

«Samfunnet og bransjen trenger mer tid, og i denne perioden er det viktig at myndighetene tar infrastrukturkravet i Grunnloven §100 på alvor, og ikke føre en politikk som bryter med intensjonen i §100 – og med de mediepolitiske målsettingene, slik de blant annet er formulert i Mediefinansieringsmeldingen», konkluderer organisasjonen.

Powered by Labrador CMS