RESPEKT: Bel­lo­na-le­der Fre­de­ric Hau­ge mener saken mellom Se og Hør og Lars Lillo-Stenberg handler om «å re­spek­te­re øns­ket til folk som vil ha sitt pri­vat­liv i fred». Foto: Kathrine Geard

Vil gi Se og Hør-penger til Bellona

Dersom Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther vinner saken mot Se og Hør i Strasbourg, kan Bellona få et sekssifret beløp til sitt arbeid for ytringsfrihet i Russland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter at denne artikkelen ble trykket i Journalistens papirutgave nr. 17, gjorde Se og Hør oss oppmerksom på at en vesentlig del av resonnementet bygger på en alvorlig juridisk misforståelse. Bladet er ikke part i en eventuell behandling ved Menneskerettighetsdomstolen og kan dermed heller ikke idømmes noen som helst erstatning. Les vår beklagelse her.

Bakgrunnen for ekteparet Lillo-Stenberg og Sæthers initiativ er at da de med minst mulig margin tapte saken mot Se og Hør i Høyesteretten i september, bestemte seg for å klage saken inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Samtidig fikk paret mange sympatierklæringer fra folk som var uenige i Høyesteretts kjennelse og som ga beskjed om at de ønsket å støtte dem økonomisk.

– Hvis menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg vil ta saken og resultatet blir at vi vinner, vil vi med aller største sannsynlighet få tilbakebetalt våre utgifter i forbindelse med rettsprosessen mot Se og Hør. I tillegg vil Se og Hør ganske sikkert bli dømt til å betale oss de 150.000 kronene vi har krevd i oppreisning for at de har brutt privatlivets fred, mener Lars Lillo-Stenberg.

Gir vekk pengene

Hvis de vinner i Strasbourg og får tilbakebetalt advokat- og rettskostnadene, vil de sitte igjen med et i pluss i regnskapet. Ekteparet vil da ha både Se og Hør-pengene, samt det beløpet de har mottatt i økonomisk støtte. Dette er en situasjon Lillo-Stenberg og Sæther vil unngå.

– Vi har intet ønske om å berike oss på denne saken, og de som støtter oss økonomisk skal kunne være trygge på at vi ikke tjener på deres bidrag. Ved en eventuell seier i Strasbourg har vi derfor bestemt oss for å gi de pengene, samt oppreisningsbeløpet fra Se og Hør, til Bellonas arbeid i Russland. Vi ønsker å gi et bidrag til et arbeid som faktisk handler om å styrke ytringsfrihetens kår, på et helt annet grunnlag enn den ytringsfriheten Se og Hør påberoper seg, sier Lars Lillo-Stenberg.

Artisten har hatt en mangeårig kontakt med Bellona. Blant annet deltok deLillos på Bellonas første støttekonsert i 1988.

I et brev til sine støttespillere redegjør Lillo-Stenberg og Sæther for sitt syn: «Hvis vi vinner i Menneskerettighetsdomstolen, ønsker vi at Bellona skal få pengene som er samlet inn til støtte for vår sak, i tillegg til oppreisningsbeløpet vi har saksøkt Se og Hør for. Bellona ønsker å øremerke pengene til sitt arbeid i Russland, hvor organisasjonen jobber med miljø- og menneskerettigheter – og ytringsfrihet – i et land hvor denne friheten betyr mye mer enn retten til å fotografere menneskers privatliv».

Bellona-Hauge takknemlig

– Vi er veldig takknemlige for denne støtten. Vår avdeling i St. Petersburg må forholde seg til en kontinuerlig kamp for ytringsfrihet, og jeg syns det er trist at saken med Lars og Andrine mot Se og Hør er blitt brukt som en prinsippsak om ytringsfrihet i Norge, kommenterer Bellona-leder Frederic Hauge.

Han viser til at menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har sagt ja til å behandle saken til Bellonas tidligere medarbeider i Russland, Grigoris Pasko, som i sitt hjemland ble dømt til fire års fengsel, etter blant annet å ha vært med på å avsløre at den russiske marinen dumpet radioaktivt avfall i Stillehavet. Nå skal domstolen i Strasbourg blant annet vurdere om Paskos ytringsfrihet er krenket.

460.000 kroner brukt

– Saken mot Pasko handler om ytringsfrihet, på en helt annen måte enn Se og Hør- saken. Lars har aldri stilt opp for kjendisbladet, heller ikke når han har hatt noe å lansere. Da bør han og andre i tilsvarende situasjon ha rett til å slippe å bli snikfotografert når de ikke har gjort noe galt. Dette handler ikke så mye om ytringsfrihet som å respektere ønsket til folk som vil ha sitt privatliv i fred, hevder Hauge.

Lars Lillo-Stenberg opplyser at rettssakene mot Se og Hør så langt har kostet ham og Andrine Sæther rundt 460.000 kroner.

– Siden dette er fordelt på tre rettssaker, er det kanskje rimelig å regne med at utgiftene har steget til om lag 600.000 kroner før vi er ferdige i Strasbourg, anslår Lillo-Stenberg.

Nøyaktig hvor stort beløp russiske Bellona kan håpe på ved en eventuell Lillo-Stenberg/Sæther-seier i Strasbourg er helt avhengig av hvor mye som måtte komme inn på støttekontoen.

Powered by Labrador CMS