Sjefredaktør Øyulf Hjertenes i Bergens Tidende. her foran statistikkveggen i redaksjonslokalet. Foto: Glenn Slydal Johansen
Sjefredaktør Øyulf Hjertenes i Bergens Tidende. her foran statistikkveggen i redaksjonslokalet. Foto: Glenn Slydal Johansen

Trolig varsler om oppsigelser i Bergens Tidende neste uke

4 av de 10 som har fått valget mellom sluttpakke eller oppsigelse, har akseptert sluttpakke.

Publisert Sist oppdatert

Fredag 26. februar gikk fristen ut for 10 ansatte i redaksjonen i Bergens Tidende (BT) til å søke sluttpakke. Tidligere den uken hadde de fått valget: søk pakke, eller bli oppsagt.

Varsler trolig oppsigelse

Etter hva Journalisten erfarer pågår det forhandlinger om sluttpakkene, og situasjonen skal være delvis uavklart.

Sjefredaktør Øyulf Hjertenes opplyser overfor Journalisten fredag at 4 av de 10 har akseptert sluttpakke. Av de seks øvrige er det noen det fortsatt pågår dialog med, og noen som har takket nei.

«I de tilfellene hvor svaret er endelig nei, vil vi starten av neste uke gå videre med varsel om oppsigelse og såkalt 15-1-samtaler (drøftinger), slik spillereglene i arbeidslivet tilsier. Jeg har fortsatt ikke gitt opp håpet om at vi skal komme i mål uten formelle oppsigelser, selv om håpet blir mindre og mindre for hver dag som går,» skriver Hjertenes i en e-post til Journalisten.

Les Journalistens reportasje fra Bergen: Ansatte i Bergens Tidende gråt da de fikk beholde jobben

Dialog

Samtaler om sluttpakker har pågått hele uken etter at fristen gikk ut sist fredag. Hjertenes opplyste tidligere i uken overfor Journalisten at de som bad om mer tid, fikk det.

Leder Dag Idar Tryggestad i redaksjonsklubben var torsdag på tariffkonferanse, der også leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag (NJ) deltok.

«Vi ønsker ikke å si noe nå om hvor mange som har akseptert bedriftens tilbud, hvem som forhandler og hvem som har avvist det. Det jeg kan si er at det alt er noen som har tatt pakke og sluttet,» skriver Tryggstad i en e-post til Journalisten.

Til Journalisten fredag ettermiddag sier Tryggestad at klubben nå bistår det enkelte medlem. Han vil ikke si hvor mange som har takket nei, men bekrefter at noen har gjort det.

– Vi støtter de som har takket nei. Nå har bedriften to muligheter. Det ene er å la være å kalle inn til drøftingsmøte, det andre er å kalle inn. Vi avventer deres utspill, sier Tryggestad, som ikke vil tallfeste hvor mange som har takket nei til pakke.

Vil støtte medlemmer rettslig

NJ-leder Spence sier at fagforeningen følger situasjonen i BT tett. Generelt sier han at NJ er klar for rettslige skritt dersom det blir nødvendig.

– Hvis vi mener det er usaklige oppsigelser og medlemmet vil, er vi alltid klar til å bringe en sak inn for retten. Det er den retten medlemmet har, sier Spence.

Kuttene i Bergens Tidende er en del av spareprosessen som ble vedtatt i fjor. Det skal kuttes 30 millioner kroner i redaksjonen, og ledelsen har sagt at 27 redaksjonelle årsverk skal bort. Fordi for få medarbeidere søkte i første omgang, fikk 10 ansatte beskjed om at de måtte søke sluttpakke eller miste jobben gjennom oppsigelse.

Powered by Labrador CMS