Bergens Tidende. Foto: Birgit Dannenberg

10 ansatte i Bergens Tidendes redaksjon mister jobben

Ansatte som har fått beskjed om at de må ta sluttpakke eller bli sagt opp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter det Journalisten forstår har 10 redaksjonelle medarbeidere i Bergens Tidende (BT) blitt informert om at de ikke er innplassert i det nye organisasjonskartet for redaksjonen. Det innebærer i praksis et varsel om oppsigelse.

De ansatte ble informert om situasjonen på et allmøte i avisen tirsdag.

Ta sluttpakke – eller bli sagt opp

Den pågående runden med kostnadskutt i BT innebærer at redaksjonen skal reduseres med mellom 25 og 30 årsverk.

Sjefredaktør Øyulf Hjertenes sier til Journalisten at de etter den frivillige runden tidligere i år, har fortsatt på et spor for å komme i havn med nedbemanningen. Ansatte er onsdag kalt inn på møte med ledelsen og fått beskjed om de ikke er innplassert i den framtidige organisasjonen i BT.

– Den foreløpige innplasseringen gir en foreløpig overtallighet på 10 personer. De får tilbud om sluttpakke, sier Hjertenes.

– Vi håper å unngå formelle oppsigelser.

– De som er kalt inn har fått valget om enten å ta en sluttpakke eller få en oppsigelse?

– Det er den tabloide overskriften. Men dette er en formell prosess. Det kan komme til oppsigelser.

– Har dere fulgt ansiennitetsprinsippet i sakene?

– Vi har fulgt tre kriterier. Alder og ansiennitet, kompetanse og sosiale forhold.

Klubbleder Dag Idar Tryggestad sier at onsdagens eneste lyspunkt er at ledelsen har redusert målet om å nedbemanne med 3 fra 30 til 27.

– Men det er en mager trøst. Jeg vil si at vi har nådd et historisk bunnpunkt i BT. For mange er det uvirkelige at vi skulle havne her, sier Tryggestad, som nå jobber med å ta vare på de som er rammet.

– Alle berørte vil få vurdert om varselet er saklig.

NJ står på ansiennitetsprinsippet, og Tryggestad sier at selskapet må argumentere godt for å kunne fravike dette.

Frist til fredag

Etter hva Journalisten forstår har de som ikke er innplassert fått frist til fredag med å ta stilling til valget. Advokatene i Norsk Journalistlag (NJ) vil vurdere sakene og gi en tilbakemelding til de NJ-organiserte som er rammet.

Sjefredaktøren er opptatt av å få fram at det er flinke journalister som er glad i jobben sin og som har lagt en stor innsats for BT som nå må slutte.

– Dette er vanskeligst for de som er rammet.

Det var Medier24.com som først omtalte den siste utviklingen i nedbemanningsprosessen i BT.

En rekke kjente navn har forlatt BT etter at den siste nedbemanningsrunden startet før jul. Det gjelder blant annet kultur- og debattredaktør Hilde Sandvik, politisk redaktør Frank Rossavik og utgavesjef Christian Lura.

NJ bistår medlemmer

Leder Thomas Spence i NJ sier at han og advokat August Ringvold har besøkt BT flere ganger den siste tiden, senest på allmøtet tirsdag. Han er mest opptatt av at NJ nå bistår de medlemmene som berøres av nedbemanningen.

– Vi er tilstede for medlemmene og bistår med det vi kan, sier Spence.

NJs leder sier det ikke er første gang det skjer oppsigelser av journalister i Norge som følge av nedbemanning, men at det kan bli første gang i dette omfanget.

– Hva varsler det som nå skjer i Bergens Tidende for fremtiden?

– Det gjenstår å se.

– Hvordan er det å lede NJ i en tid hvor dette skjer?

– Det føles viktigere enn noen gang.

Klubben godtok nedbemanning

Redaksjonsklubben i BT har akseptert styrets vedtak fra før jul om å kutte kostnadene med 30 millioner kroner i redaksjonen, men understreket at det må skje gjennom frivillige ordninger, samt andre tiltak.

Da fristen for å søke sluttpakker løp ut 4. februar var det klart at det ikke var kommet inn tilstrekkelig mange søknader til å nå nedbemanningsmålet for redaksjonen. Det gjensto et behov for å finne løsning for ytterligere minst 10 årsverk.

4. februar opplyste sjefredaktør Øyulf Hjertenes til Journalisten:

– Vi har ikke nådd målet vi satte oss for den frivillige runden. Vi er nå i dialog med de tillitsvalgte om veien videre.

Krav ble avvist

Da sluttpakkene ble behandlet på et styremøte i Bergens Tidende før jul tok de ansatte til orde for bedre sluttpakker, men ble stemt ned.

Klubbleder Dag Idar Tryggestad uttalte tidligere i februar at han er stolt av at tillitsvalgte og særlig unge tillitsvalgte forsvarer ansiennitetsprinsippet som Norsk Journalistlag står for. Det betyr at fagforeningen ved en overtallighetssituasjon vil argumentere for at ansatte med kortest tilknytning i bedriften må gå først.

– Unge tillitsvalgte går nå rundt i gangene i BT og forsvarer et prinsipp som kan ramme dem selv, sa Tryggestad.

Saken oppdateres.

Les også: Klassekampen bygger opplag med redaktøren som reklamefigur

Powered by Labrador CMS