Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i forrige uke.

Ennå ikke klart om mediene pålegges å gi ut info i Bertheussen-saken:
Her er Dagbladet og NRKs muligheter

En realistisk reaksjon på utleveringsnekt vil være bot, sier dommer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke, etter at journalister fra NRK og Dagbladet hadde forklart seg som vitner i rettssaken mot Laila Anita Bertheussen, ba forsvarerne, med støtte fra aktoratet, om at retten måtte pålegge mediene å gi ut flere e-poster.

Mediene har avvist ønsket om dette, med henvisning til kildevernet. E-postene stammer fra noen som hevder å være de reelle gjerningspersonenen bak trusselhendelsene Bertheussen står tiltalt for.

Fredag ble det uttalt at det ville ta «noen dager» før retten kom fram til en kjennelse om eventuelt pålegg om utlevering. Onsdag ettermiddag 7. oktober har kjennelsen fremdeles ikke kommet.

Venter og ser

Flere andre saker der journalister eller medier har blitt pålagt å utlevere informasjon eller navn på kilder, har blitt anket så høyt som Høyesterett.

Nylig omtalte Rett24 at en sveitsisk sak, der en avis ble pålagt å bryte kildevernet av en domstol, ble behandlet hos Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Sveits ble felt for brudd på pressens kildevern.

Fagredaktør i NRKs nyhetsdivisjon, Marius Tetlie.

På direkte spørsmål fra Journalisten, vil verken Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen eller fagredaktør Marius Tetlie i NRK eksplisitt forskuttere deres reaksjon hvis det skulle komme et pålegg fra tingretten. Begge redaktørene redegjorde for kildevernet i retten i forrige uke.

– Det får vi vurdere når avgjørelsen kommer. Men vi argumenterte i retten for hvorfor forsvarernes ønske ikke bør tas til følge, og vi har ikke endret syn, for å si det sånn, sier Hansen.

– Vi må bare vente og se hva retten kommer fram til, men vi mener jo at kildevernet er et viktig prinsipp å kjempe for. Jeg registrerer at lederen av Advokatforeningen (medierettsadvokat Jon Wessel-Aas, journ. anm.) uttalte i Dagsnytt 18 at han ikke trodde det var noen mulighet for at retten ville gi forsvarerne medhold, sier Tetlie.

Realistisk med bot

Rune Bård Hansen, lagdommer i Agder lagmannsrett og medlem av Dommernes mediegruppe, oppsummerer for Journalisten hvilke rettigheter og muligheter mediene har i tilfelle det kommer et pålegg fra retten:

– De kan anke kjennelsen til lagmannsretten, og så eventuelt til Høyesterett. Skulle det så ende med en rettskraftig avgjørelse som ikke kan ankes videre, må de vurdere hvordan de skal forholde seg til den, sier Hansen.

Han påpeker at man «ikke blir skutt» i Norge for å nekte å etterkomme et rettslig pålegg.

– En realistisk reaksjon vil eventuelt være en bot, sier den erfarne dommeren.

– Kan rettssaken mot Bertheussen fortsette før dette er avklart?

– Det er opp til den dømmende rett, i det tilfellet at noen av partene ber om utsettelse.

Powered by Labrador CMS