Bildet er fra 2003. Fetteren til Birgitte Tengs ble i Høyesterett tilkjent 1,2 millioner kroner i oppreisning og erstatning. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Bildet er fra 2003. Fetteren til Birgitte Tengs ble i Høyesterett tilkjent 1,2 millioner kroner i oppreisning og erstatning. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Faren til Birgitte Tengs' fetter fikk pressepris

Hedret av Haugesund journalistlag.

Publisert

I en årrekke har faren til Birgitte Tengs' fetter kjempet sin sønns sak. Torsdag ble han hedret med Haugesund journalistlags pressepris.

Prisen ble delt ut på journalistlagets vinterkonferanse, skriver Karmøynytt.

– Måten han har brukt mediene på gjennom mange år, fyller alle krav som skal til for å bli tildelt prisen, skriver juryen.

Prisen begrunnes også med at han stilte seg til disposisjon for TV 2s true crime-serie og for åpent samarbeid med lokale og nasjonale medier.

Drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs i 1995 omtales i juryens begrunnelse som «den mest dramatiske og langvarige saken» lokale journalister har jobbet med. Tenåringsjentas fetter ble først tiltalt og dømt for drapet. Han ble frikjent i lagmannsretten, men måtte likevel betale oppreisning til Birgittes etterlatte.

«Familien tok opp kampen mot den uriktige og stigmatiserende dommen. Fremst i kampen sto far til fetteren», skriver juryen.

«I den kampen har mediene og journalister vært viktige. (...) Han har stilt til intervjuer når mediene har bedt om det, og han har ikke minst selv bedt om å bli intervjuet når han har ment at det gagnet hans og familiens kamp. Han har også utfordret og sterkt kritisert oss journalister for ikke å gjøre vår (...) plikt.

Fetteren vant senere fram i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen og ble til slutt tilkjent erstatning.

Powered by Labrador CMS