Et vedtak fra Statsforvalteren i Nordland, om innsynskrav fra NRK, har utløst søksmål mot staten.
Et vedtak fra Statsforvalteren i Nordland, om innsynskrav fra NRK, har utløst søksmål mot staten.

Saksøker staten etter innsynskrav fra NRK

Bodø pensjonskasse mener de ikke er underlagt offentlighetsloven.

Publisert

NRK har siden høsten 2020 bedt om innsyn i en rekke dokumenter hos Bodø kommunale pensjonskasse, skriver de selv i en artikkel på NRK.no.

Innsynet har de ikke fått, selv om de etter klagerunde fikk medhold hos Statsforvalteren i Nordland om at pensjonskassen var omfattet av offentlighetsloven.

I stedet har pensjonskassen tatt ut søksmål mot staten for å få Statsforvalterens vedtak kjent ugyldig, skriver NRK.

Lang rekke krav

Bakgrunnen for den lange rekken med innsynskrav fra NRK, er påstander om en kultur for pengebruk på fest og alkohol i pensjonskassen. Ledelsen i selskapet har avvist kritikken.

NRK forteller selv at de har krevd innsyn i blant annet utgifter til representasjon, utlegg ansatte og styremedlemmer har fått refundert de siste seks årene, samt mottatte gaver.

– Grunnen til at vi ikke har gitt innsyn, er at vi som en konkurranseutsatt pensjonskasse mener vi ikke er underlagt offentlighetsloven, og da er det ikke naturlig å gi innsyn på slike forespørsler, skriver styreleder Einar Lier Madsen i en e-post til NRK.

Han begrunner søksmålet med at pensjonskassens konkurrenter ikke er omfattet av offentlighetsloven, og at det må sikres konkurranse på like vilkår:

– Som privat foretak har vi ingen annen mulighet til å få Statsforvalterens vedtak vurdert på nytt, enn å prøve det for domstolene, skriver han til NRK.

Pensjonskassen møter kommunaldepartementet i Salten og Lofoten tingrett 26. mai.

Klaget medier til PFU

I forrige uke ble flere medier, inkludert NRK, felt i PFU etter artikler om en helt annen side av driften i nettopp Bodø pensjonskasse.

Fellelsen mot NRK gjaldt saker om pensjonskassens behandling av persondata. PFU reagerte på at NRK-artiklene var konstaterende i formen.

«NRK tar for lite forbehold, og skaper et inntrykk av at dette er en ferdigbehandlet sak, noe det ikke er dekning for, jf. VVP 3.2 og 4.4», skrev PFU i sin uttalelse.

Powered by Labrador CMS