– Å be om innsyn hos interkommunale selskap direkte er en gullgruve for alle lokaljournalister, sier Vegard Venli.
Arkivfoto: Martin Huseby Jensen
Ulike regler hindrer innsyn:
– Som journalist synes jeg det er helt «natta»
Kun selskapsformen som bestemmer om man får være tilstede på styremøter.
Offentlighetsreglene er vidt forskjellige for ulike kommunale selskaper. Det er problematisk, fastslår Norsk Journalistlag (NJ).
Gravejournalist Vegard Venli er ikke mildere stemt. – Absurd, sier han.
Vil ha like regler
Selskaper som eies av én kommune, det som kalles kommunale foretak, faller inn under kommunelovens regel om møteoffentlighet. Dermed har journalister rett til å være til stede under styremøtene i et slikt selskap.
Det er imidlertid ikke er tilfellet for såkalte interkommunale selskaper (IKS), en selskapsform der flere kommuner går sammen om å drive næringsvirksomhet. De faller ikke inn under samme regler og journalister har dermed ikke rett til å være på plass under styremøtene.
I forbindelse med en høring hos Kommunal- og moderniseringsdepartementet ber NJ nå om at reglene gjøres like for både kommunale foretak og interkommunale selskaper.
– IKS-ene driftes kun av felleskapets midler og yter samfunnsviktige tjenester. Derfor er det behov for at aktiviteten kontrolleres, at folk er informert og kan se hva felleskapets midler brukes til, sier NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud til Journalisten.
– Det er ikke logisk
Det finnes 235 interkommunale selskaper i Norge som blant annet står for avfallshåndtering, brannvern og offentlig administrasjon. Flere havner er også IKS-er.
Borg havn, som eies av både Fredrikstad og Sarpsborg kommune, er et eksempel på et interkommunalt selskap som ikke omfattes av møteoffentligheten. Oslo havn er imidlertid kun eid av Oslo kommune og er da nødt til å gi tilgang til sine styremøter.
NRK-journalist Vegard Venli (som snart går til Aftenposten) har jobbet mye med interkommunale selskaper, og han sier til Journalisten at det er absurd at møteoffentligheten ikke skal gjelde kun fordi selskapene er organisert annerledes.
– Som journalist synes jeg det er helt «natta». Om Oslo kommune skulle gå sammen med Drammen om Oslo havn, så må plutselig vi stå utenfor å lure på hva som skjer. Det er ikke logisk, sier Venli.
Det er kun selskapsformen som bestemmer om man får være til stede i styremøter eller ikke, men ifølge Venli er det ingen forskjell på hva som skjer i kommunen og det som skjer i et IKS.
– Det er utøvelse av kommunal virksomhet bare et annet sted. Det burde journalistene bry seg om. Det er mye som ligger der, og lokalavisa Raumnes har for eksempel en prisbelønt serie der de har dekket det interkommunale brannvernet der, sier han.
Et hemmelig fiskevann
Som journalist i Dagbladet jobbet Venli og hans daværende kolleger med en serie saker om Oslo havn. Da fikk journalistene være tilstede under styremøter, men dersom flere kommuner hadde vært involvert i selskapet ville altså ikke det ha vært mulig.
Han etterlyser mer bevissthet blant journalister om hvilke gode saker som kan ligge bak lukkede styremøtedører hos de interkommunale selskapene.
– Å be om innsyn hos interkommunale selskap direkte er en gullgruve for alle lokaljournalister. De forvalter masse midler, ansvar og tjenester. Det er klassisk reiseregning-journalistikk. Finn ditt IKS, be om oversikt over reiseregningen til styreleder og daglig leder. Det er ikke verre, sier Venlig og legger til:
– Det er som et hemmelig fiskevann på fjellet stappfullt av feit ørret som ingen tar, sier han.
Likhet
På grunn av koronapandemien har de interkommunale selskapene fått lov til å ha fjernmøter. I departementets forslag, som nå er til behandling i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, ønsker man å gjøre dette permanent for å ha lik praksis som ellers i kommunene.
I den forbindelse mener NJ at hvis departementet kommer trekkende med bestemmelser fra kommuneloven, er det på høy tid at møteoffentlighet også bør gjelde for de interkommunale selskapene.
– Vi ser at departementet selv begynner å bruke samme argumentasjon som vi har brukt tidligere. Det er mer behov for likhet. Dersom det er likhet ved fjernmøter, må det også skapes likhet ved møteoffentlighet, sier Lindahl Nyrud.
Høringsinnspillet om møteoffentlighet for IKS-er er nå sendt til departementet, og om NJ får viljen sin vil journalister få være med på styremøter i kommunale selskaper, uavhengig av selskapsform.