Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Camilla Glad (39) er på plass som ny redaktør og daglig leder i ÅmliAvisa i den lille kommunen i Aust-Agder.
– Jeg elsker Åmli, erklærer hun.
Den ferske redaktøren er oppvokst i Oslo, har familie på Sørlandet og bor på Saltrød ved Arendal.
– Det innebærer at jeg pendler 50 minutter hver vei til Åmli. Men jeg er glad i å kjøre bil, og det gir meg en god anledning til å strukturere tankene og legge planer. Jeg bruker også bilen mye til å kjøre rundt i Åmli og banke på dører for å bygge nettverk og finne de gode historiene som jeg vet er der, forteller hun.
Dokumentarproduksjon
Camilla hadde ikke noe annet forhold til Åmli enn en del turer i kommunens skoger. Men svaret ble raskt ja da hun ble oppringt og spurt om hun kunne tenke seg å overta ansvaret for ÅmliAvisa. Da hadde hun 3,5 år bak seg som regissør, reporter og researcher for produksjonsselskapet Novemberfilm. Hun jobbet i hovedsak med de siste fire sesongene av den undersøkende dokumentarserien Insider på TV Norge (MAX). Insider-redaksjonen oppsøker miljøer og møter mennesker de færreste har tilgang til.
Redaktørjobben i ÅmliAvisa representerer en ganske annen virkelighet enn arbeidet med Insider. Camilla har også erfaring fra arbeid for Dokument 2, NRK-produksjon og ulike serier på TV 2 og TV Norge.
Annonse
Adrenalin-kick
Det ble en god skole og en adrenalin-besettende livsstil
Camillas journalistkarriere startet imidlertid i Arendals Tidende i 2005. Der ble hun i nesten seks år.
– Jeg kom rett fra gata. Tilfeldigheter gjorde at jeg ble presentert for redaktøren, og vi kom umiddelbart på bølgelengde. Derfor ble jeg spurt om å bli med på laget. Det ble en god skole og en adrenalinbesettende livsstil som jeg aldri kommer meg ut av.
Nå sitter Camilla med ansvaret selv, som redaktør. Hun er glad for sin tidligere erfaring.
ÅmliAvisa så dagens lys i 2008. Åmli kommune er liten, med i underkant av 2000 sjeler. Likevel har avisa klart å holde et opplag på 1.200-1.300 eksemplarer. Nok til å kvalifisere til produksjonsstøtte, noe som brakte 472.000 kroner inn i kassa i 2014. Åmli kommune eier i dag 39,8 prosent av avisa.
Journalisten har tidligere besøkt ÅmliAvisa, les saken her.
Må bli levedyktig
Eierne av ÅmliAvisa har vurdert en sammenslåing med Frolendingen, men dette strandet. Avisa har gått med til dels store underskudd de siste årene.
– Hvilke forsikringer har du fått om driftsgrunnlaget for ÅmliAvisa?
– Kommunen har tidligere, før min tid, bidratt med lån som skal nedbetales. Min oppgave er å sørge for at ÅmliAvisa er levedyktig på egne bein. Jeg holder på med budsjettet sammen med styrelederen nå. Med så stor dekningsgrad som vi allerede har, er det begrensede muligheter til å øke opplagsinntektene. Derfor må annonseinntektene opp. Det er en utfordring, men man kan ikke gi seg før man har prøvd.
ÅmliAvisa utkommer med 16 sider hver torsdag. Samtidig oppdateres nettutgaven med et utdrag av sakene fra papiravisa. Camillas mål er å øke aktiviteten etter hvert, med noen løpende nettsaker gjennom uka.
Annonse
– Utrolig gøy
– Hva mener du selv at du kan tilføre avisa?
– Det er noe med at jeg havnet i en viljebøtte i mors liv, så jeg fikk utrolig lyst til å påta meg oppgaven da jeg ble kontaktet og spurt. Novemberfilm var blitt kjøpt opp og produksjonen skulle flyttes fra Arendal til Oslo. Jeg ville fortsette i bo på Sørlandet, av familiære årsaker. Det er utrolig gøy å bli kjent med et nytt lokalmiljø. Jeg prøver å være mest mulig ute blant folk og jakte på de gode historiene.
Jeg kjenner blekket driver gjennom årene
Camilla forteller at hun måtte lære Indesign på sparket, med bratt læringskurve. Hun brekker om nesten hele avisa selv, mens en fast frilanser tar seg av innhold og ombrekking av tre sider.
– Det er usannsynlig gøy å skrive, jeg kjenner blekket drive gjennom årene. Men penger, budsjett, organisering av driften og framtidsplaner tar en del tid nå i oppstartfasen min. Jeg regner med å få bedre tid til å finne de gode sakene etter sommeren, sier redaktøren.