Bjørn Sæbø har gitt direktørtømmene til Dagsavisen i Oslo og er nå "bare" redaktør. Foto: Jan Inge Haga
Fra helvete til Dagsavisen
Ifjor åpnet bakken seg under nummer to-avisen og pengene rant ut.
For tre år siden overlot daværende A-pressen Rogalands Avis til seg selv. Ledelsen i nummer to-avisen tok over avisen fra mediekonsernet som ikke lenger ville satse i Stavanger.
Her finner du Journalistens dekning av Rogalands Avis
Under ledelse av sjefredaktør Bjørn Sæbø og direktør Raymond Lind begynte å rydde i kostnadene, noe som førte til bemanningsreduksjon. Og de ansatte fryktet for selskapets fremtid. Ikke uten grunn. Mot slutten av sitt andre driftsår som frittstående avis reduseres utgivelsesfrekvensen fra seks til tre dager i uken. Nødvendig, sier Sæbø i dag.
I slutten av juni i fjor kunne Journalisten fortelle at avisselskapet hadde negativ egenkapital på nesten 4 millioner kroner. Bare to måneder senere blir det kjent at Dagsavisen kommer inn på eiersiden til RA. Mediehuset skyter inn egenkapital og øker utgivelsesfrekvensen til papiravisen.
– Vi var bare måneder fra å gå dukken. Vi kunne kanskje trommet sammen noen lokale kroner i siste liten, men det vet jeg ville vært en tung oppgave, sier Sæbø til Journalisten i dag.
Langvarig underskudd
For fjorået var et økonomisk mareritt. Salgsinntektene til avisen falt med 18 millioner kroner fra 2013 til 2014 og endte på 26,7 millioner. Dermed endte de samlede driftsinntekten i avisen på 39,1 millioner, 18,8 lavere enn i 2013.
Driftskostnadene ble rikgtignok også redusert kraftig og gikk ned med 15 millioner kroner til 43,8. Det medførte at driften gikk 4,7 millioner i underskudd. Mot et underskudd på 972.000 kroner året før. Roglands Avis har siden 1998 hatt et samlet driftsunderskudd på 38,1 millioner kroner, viser tall fra Proff. I den perioden avisen gått i pluss eller balanse bare i fire år.
Du finner tallene, med unntak av 2014, her.
Opplagsstup
Fjorårets fall forklarer Sæbø med opplagsfall. Ifølge MedieNorge falt papiropplaget med 1.700 eksemplarer til 5.953 fra 2013 til 2014.
Den endelige bunnlinjen endte med overskudd i fjor på 1,55 millioner som følge av tilbakeført skatt.
Bemanningen var da Dagsavisen kom inn bygget for tredagersavis. Det er uendret i redaksjonen, mens noen støttefunksjoner er kuttet.
– Det var nødvendig å rigge oss slik for å bli kjøpt, sier Sæbø.
Sæbø forteller at minst 50 prosent av innholdet skal være lokalt. Og fortsatt skal det være litt RA-rampete. Selv om Dagsavisen ikke er kjent for å være den mest rampete avisen i gata.
Dagsavisens publisher, Eirik Hoff Lysholm sier at de ennå ikke har klart å bedre økonomien til RA isolert. Samtidig poengterer han at RA egir et godt bidrag inn i Dagsavisen blant annet gjennom stofflyt og andre funksjoner.
– De kommersielle inntektene fra både lesere og annonsører er også økt, og opplagsfallet stanset. Akkumulert har vi like mange abonnenter hittil i år som da vi endret driftsmodellen.