VGs utviklingsredaktør Øyvind Brenne har tro på bedring for VG Debatt.
VGs utviklingsredaktør Øyvind Brenne har tro på bedring for VG Debatt.

Nylansering utløste brukerflukt fra VG Debatt

Rundt femti av de femti mest aktive brukerne er borte.

Publisert Sist oppdatert
  • Nederst i saken er det lagt til en presisering fra daglig leder Øystein Solaas i Maximo AS.

I 2020 bestemte VG seg for å kjøpe debattforumet Diskusjon.no fra Teknisk Ukeblad Media.

VG Debatt og Diskusjon.no ble slått sammen under det nye datterselskapet Maximo AS, og VG sitt ønske er å legge til rette for «neste generasjons diskusjonsarena», ifølge avisens redaksjonelle årsrapport.

I sommer så en ny versjon av VG Debatt, VGd, dagens lys.

Nesten alle forsvant

Men etter relanseringen forsvant svært mange lojale nettdebattanter. I diskusjoner inne på VGd viser mange til misnøye med endringer i brukeropplevelsen.

Flere flyktet til nyopprettede FriDiskusjon.no. Der er det gjort en opptelling av brukerne selv, som viser at antall innlegg på VG Debatt sank med rundt 98 prosent fra 2020 til 2021.

VG kan selv verken bekrefte eller avkrefte tallene fra opptellingen.

Daglig leder i Maximo, Øystein Solaas, sier likevel til Journalisten at «omtrent femti» av de femti mest aktive brukerne på VG Debatt har byttet diskusjonsforum.

– Det er logisk at antall innlegg påvirkes kraftig av dette. Det overordnede og langsiktige målet med VG Debatt står fast. Med VG Debatt ligger fokus på å legge til rette for en mer fremtidsrettet debattportal, hvor en kan søke råd og tips eller diskutere smått og stort. Dette er en langsiktig satsning som vi har tro på, og som også spiller en rolle for å fylle VGs samfunnsrolle, skriver han i en epost.

Han understreker at de nå ser en positiv utvikling i aktiviteten på forumet.

Måtte ta grep

Ifølge utviklingsredaktør i VG, Øyvind Brenne, var det fallende bruk og trafikk på gamle VG Debatt som var årsaken til at man kjøpte Diskusjon.no og slo det sammen med VG Debatt.

– Det var også ganske få brukere som stod for en stor andel av aktiviteten på VG Debatt. Da måtte vi ta noen grep for å få forumet med inn i fremtida, sier Brenne til Journalisten.

At manøveren skulle bli upopulær blant noen brukere var ikke helt uventet, sier han, men vedgår at de gjerne skulle fått med seg flere videre.

– Men vi tror genuint at en ny måte å tenke forum på var helt nødvendig. Vi kan leve med at den midlertidige trafikken er gått ned, så lenge vi har tro på bedre trafikk i fremtida, sier Brenne.

Da Journalisten var i kontakt med VG og Maximo AS i forrige uke ønsket de ikke å dele sine brukertall fra VG Debatt, heller ikke å avkrefte tallene fra FriDiskusjon.no. Mandag ettermiddag mottok Journalisten en presisering på epost fra daglig leder i Maximo AS, Øyvind Solaas, som gjengis i sin helhet under:

«Vi må igjen presisere at tallene som Journalisten siterer ikke er tall som vi kjenner oss igjen i. Vi ser flere feil med målemetoden. Antall innlegg i 2021 mot 2020 har ikke sunket med noe i nærheten av 98 %, og grafene peker for tiden raskt oppover. Det er nå flere aktive brukere enn det var før, innleggene blir lest av betydelig flere enn før, og det registreres ukentlig omtrent like mange nye brukere som det gjorde i hele 2020. Så tallene Journalisten siterer og konkluderer ut fra ser ikke vi noe sted i våre systemer. Det langsiktige fokuset ligger fremdeles til grunn, og vi vil jobbe hardt fremover for at VGD skal fortsette å være en inkluderende arena for diskusjon.»

Powered by Labrador CMS