Jackie Siegel har sammen med ektemannen David som mål å bygge USAs dyreste enebolig. Laureen Greenfield, som står bak filmen, gjester Dok:13 denne uken. Foto: Laureen Greenfield/PK
Jackie Siegel har sammen med ektemannen David som mål å bygge USAs dyreste enebolig. Laureen Greenfield, som står bak filmen, gjester Dok:13 denne uken. Foto: Laureen Greenfield/PK

Fotofestival satser på film

Fotograf Laureen Greenfield bak filmen «Queen of Versailles», er blant de største navnene på Dok:13, som starter torsdag.

Det er åttende gang at fotofestivalen Dok arrangeres i år. Denne gangen har Pressefotografenes Klubb (PK) lagt arrangementet til Litteraturhuset i Fredrikstad. 

Mer film

Nytt av året er et større fokus på videojournalistikk enn tidligere. Det forklarer Ystad med utviklingen i bransjen der det forventes at fotografer mesterer levende bilder.

– Tradisjonelt sett er vi en fotofestival, men nå utvider vi spekteret. Det er litt i tiden. Alle skal gjøre video i redaksjonen, så å se hvordan andre gjør ting er bra, sier Ystad.

Programmets store trekkplaster er Laureen Greenfield. Hun er tradisjonelt stillbildefotograf, men er prisbelønt for dokumentarfilmen «Queen of Versailles» fra i fjor. Den følger et velbemidlet amerikansk ektepars ønske om å bygge USAs dyreste enebolig.

– Greenfield er spennende fordi hun bruker sin visuelle kunnskap som fotograf i film. Hun gjør mange av de grepene vi som norske fotografer må gjøre for å utvikle oss videre. Vi bruker de samme verktøyene som før, men nå har vi plutselig fått en «record»-knapp på kameraet.

Et mer tradisjonelt navn er New York Times-fotografen Todd Heisler, som skal presentere egne prosjekter.

– Han er en spennende fyr som hører mer til de klassiske reportasje- og dokumentarfotografene.

Fag på dagen

Mens kveldene er viet inspirasjon er dagtid dedikert til fagseminar. Dit kommer blant annet Kari Hesthamar fra Radiodokumentaren på NRK P2 for å snakke om lyd. 

– Alle fotografer har god feeling på den visuelle delen, men lyd er den store utfordringen. Tittelen på hennes foredrag er «Lyd som virkemiddel». Hun jobber likt som fotografer bare at hun står med en opptaker i stedet for et fotoapparat. Det blir spennende som ideutvikling.

Deltagerne kan også få med seg foredrag om både tradisjonell fototeknikk og hvordan nye verktøy som Iphone og Instagram kan tas i bruk.

Programmet begynner allerede torsdag ettermiddag, og billetter kan kjøpes i døra på Litteraturhuset i Fredrikstad eller på arrangørens nettside.