På grensen til pinlig hvor servile politiske journalister har vært i møte med landets finansminister, skriver Høyre-politiker Håkon Snortheim. Her statsminister Jonas Gahr Støre (t.h.) og finansminister Jens Stoltenberg i februar.
Foto: Paul S. Amundsen / NTB
DEBATT:
Pressen er som tenåringsjenter på Justin Bieber-konsert
Norsk presse er i nesegrus beundring i møte med Jens Stoltenberg og andrefiolinisten Jonas Gahr Støre.
- Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.
Onsdag reiser Stoltenberg og Støre til USA. De bli fulgt av en hærskare med journalister, alle tilsynelatende forelsket i landets internasjonale superkjendis – Jensus Kristus. Til kommentariatets store forskrekkelse skal Jens fly til USA. Han skal altså ikke gå på vannet over Atlanteren.
«Gullguttene Støre og Stoltenberg reiser til Trump for å fremme norske interesser i Det ovale kontor denne uken.» Aftenpostens journalist må ha vært mo i knærne da bildeteksten om USA-besøket ble skrevet. Beskrivelsen av gutteparet er nå fjernet, men det understreker ekstasen på desken.
VGs journalist skriver at Støre har med seg «Norges diplomatiske supervåpen». Det er ikke politisk journalistikk, det er fanfiction.
De politiske kommentatorene har heller ikke lagt skjul på sin begeistring:
«Den nye regjeringen vil bli en fryktinngytende valgkampmaskin for Arbeiderpartiet – med Jens som Supermann», skrev VGs Hans Petter Sjøli samtidig som han søkte seg til profilert stilling ved Statsministerens kontor.
Dagbladet-redaktør Lars Helle mener Stoltenberg er «som å hente Erling Braut Haaland hjem».
«En global superhelt suser inn nesten direkte fra Nato-hovedkvarteret i Brussel for å redde sitt gamle parti», mente Kjetil B. Alstadheim i Aftenposten. Med bred støtte fra sine kollegaer i Aftenpodden.
Støre har også gått fra å bli fremstilt som en politisk taper til å nå stå i lyset av Jensus.
Vårt Land-kommentator Emil André Erstad må ha vasket føttene for Støre på Arbeiderpartiets landsmøte.
«Sterk opplevelse å være til stede på Arbeiderpartiets landsmøte», skriver Erstad på Facebook etter Støres tale. Kontrasten til Erstads følelsesliv i desember er stor:
«Det har vært opprørende å se hvordan Arbeiderpartiet har behandlet partilederen. Det er vanskelig å se andre reelle alternativer enn at Støre må trekke seg», skrev kommentatoren.
Alle partier, alle statsråder, alle statsministere – uansett hvor pene, populære eller gamle helter de er – skal holdes ansvarlige.
En statsminister som har gått fra å bli dolket i ryggen av sin egen nestleder til å bli den gjenoppstandne leder som Erstad har drømt om siden 2015.
I sin kommentar i Vårt Land beskriver Erstad Støres opptreden på landsmøtet med en beundring som kunne fått en yppersteprest til å tvile på sin egen tro. «Nummeret før folk begynte å spørre om han kan gå på vannet,» skriver Erstad på Facebook.
VGs Hanne Skartveit spurte like så greit Stoltenberg selv på en pressekonferanse om «big papa» var kommet hjem. Hvor hun tok det kallenavnet fra vil ingen vite.
Tilstanden i norsk presse minner om tenåringsjentene på Operataket under Justin Biebers første konsert i Norge i 2012. Det er på grensen til pinlig hvor servile politiske journalister og programledere har vært i møte med landets finansminister. Eller Jesus da, om vi skal bruke rett betegnelse.
En Jesus som for øvrig ikke vil møte i politiske debatter, men heller inviterer beliebersene til pressekonferanser for å fortelle selvfølgeligheter ved hjelp av tusj og flip-over. Omtrent uten kritiske spørsmål. Det er rett og slett ganske pinlig å være vitne til.
Jeg forventer at pressen ser maktpersoner i kortene og stiller dem til ansvar.
Alle partier, alle statsråder, alle statsministere – uansett hvor pene, populære eller gamle helter de er – skal holdes ansvarlige. Ikke hylles som idoler. Ikke behandles som profeter. Det siste kan vi i hvert fall droppe nå som påsken er over.
Det eneste som mangler nå er at et samlet kommentariat i Akersgata simultan-ejakulerer i hver sin podcast, samtidig som de lanserer Jens Stoltenberg som den opplagte kandidaten til å bli ny pave.
For oss på høyresiden hadde den løsningen kanskje vært å foretrekke.