Pressens Faglige Utvalg behandlet klage mot Drangedalsposten 29. september, for anledningen med møte på Oslo Met.
Pressens Faglige Utvalg behandlet klage mot Drangedalsposten 29. september, for anledningen med møte på Oslo Met.

Klaget inn for kildevernsbrudd: Drangedalsposten gikk fri etter «samlet vurdering»

Utvalget kritisk til avisas behandling av informasjon.

Publisert Sist oppdatert

Da Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandlet en klage mot Drangedalsposten onsdag 29. september, endte konklusjonen på ikke brudd på god presseskikk, etter en samlet vurdering.

Samlet vurdering innebærer en mild kritikk fra utvalget.

Lokalavisa ble blant annet klaget inn for brudd på kildevernet, av en person som opplyser å ha hatt sensitiv korrespondanse med tidligere redaktør Jan Magne Stensrud.

Klageren var bekymret for behandlingen av Stensruds datamaskin, og skrev å ha fått opplyst at redaktørens datamaskin i en periode har vært tilgjengelig for styreleder, og at aktivitet viser at maskinen har vært i bruk, selv om det er uklart hva som har blitt gjort.

– Ikke konkrete opplysninger på avveie

Klager reagerte også på at avisa hadde avpublisert sin Facebook-side, med tilhørende kommentarfelt, fra Facebook etter at ny redaktør overtok.

Avisa imøtegikk påstander i klagen og avviste brudd på god presseskikk i sitt tilsvar.

PFU fastslo kjapt at avisa var i sin rett til å avpublisere fra Facebook.

Videre konstaterte utvalget at det er ulik oppfatning av hvordan redaktørens datamaskin ble behandlet.

«Det er imidlertid ikke pekt på konkrete opplysninger som er kommet på avveie, eller dokumentert at sensitive opplysninger er eksponert for andre enn personer disse er ment for», står det i uttalelsen som ble vedtatt.

Kritisk diskusjon

Flere PFU-medlemmer reagerte likevel på avisas egen beskrivelse av hvordan de praktiserer eller har praktisert informasjons- og kildesikkerhet, blant annet at medarbeidere skal ha hatt felles passord for innlogging på datamaskiner.

Utvalgsmedlem for journalistene, Gunnar Kagge, uttalte i diskusjonen:

– Prinsipielt er det ikke bare et spørsmål om hva som har lekket ut, men også hva som kunne ha lekket. Det er åpenbart at rutinene her ikke har vært gode nok, med felles innlogging og at en styreleder kunne hente ut en pc med potensielt svært sensitiv informasjon. Jeg synes det er kritikkverdig at man har disse rutinene, sa Kagge.

PFU-uttalelsen avsluttes med en formaning:

«Utvalget vil understreke viktigheten av at enhver redaksjon har rutiner som sørger for at opplysninger fra kilder ikke kommer i hendene på uvedkommende, i tråd med kravene i VVP 3.4.»

Powered by Labrador CMS