Jan Magne Stensrud ble sagt opp som redaktør i Drangedalsposten på dagen.

Bråket i Drangedalsposten blir PFU-sak: Kilde klager inn utlevering av redaktørens PC

– I direkte konflikt med hensynet til kildevernet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Styret og redaksjonen i Drangedalsposten står i kontroverser etter at redaktør Jan Magne Stensrud ble oppsagt på dagen, og uten at styreleder innkalte til styremøte, men bare konferert med styremedlemmene via telefon, én og én.

Nå klages avisa også inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for hendelser i etterkant av redaktør-avsettelsen.

Journalisten har fått innsyn i klagen fra PFU-sekretariatet.

Bekymret for utlevering

Klagen kommer fra en person som opplyser å ha hatt sensitiv korrespondanse med Stensrud.

Klagen handler blant annet om kildevernet:

Klageren skriver å ha fått opplyst at redaktørens datamaskin i en periode har vært tilgjengelig for styreleder, og at aktivitet viser at maskinen har vært i bruk, selv om det er uklart hva som har blitt gjort.

«Men det er her min store bekymring kommer inn. På datamaskinen ligger avisens/redaktørens til dels sensitive korrespondanse med undertegnede, dvs. denne klager. I tillegg ligger fullt navn på avisens anonyme kilder og varslere på den utleverte datamaskin. Med kjent identitet, kan disse nå bli utsatt for represalier», skriver klageren.

Utlevert til styreleder

Tidligere redaktør Stensrud forteller selv til Journalisten at han sa klart ifra til styrelederen i en e-post at ingen skulle røre den pc-en, da den inneholder flere anonyme kilder.

Han beskriver at styrelederen likevel forlangte pc-en utlevert, og at Stensruds advokat til slutt måtte informere styrelederen om at åpning av pc-en ville være i strid med gjeldende personvernregler.

Denne skjermdumpen mener Jan Magne Stensrud beviser at noen har vært innlogget på hans pc.

Stensrud fikk maskinen tilbake, men mener å ha bevis for at noen har brukt maskinen mens den var utenfor hans hender.

Nå sier Stensrud seg «ordentlig bekymra» for at noen har sett e-postene fra kildene hans.

– Har vært naiv

I ettertid ser den oppsagte redaktøren at han har tatt alt for lett på kildevernet.

– Jeg har vært naiv, men hvem kunne drømme om at noe slik som jeg har opplevd kunne skje, sier Stensrud på spørsmål om han har vært skjødesløs i behandlinga av kilder som ønsker å være anonyme.

– Vi hadde selvfølgelig sikkerhet mot datainnbrudd utenfra med brannmur, men innbrudd innenfra var ikke noe jeg engang tenkte på.

Stensrud forteller at han nå har fått telefoner fra noen av sine kilder, og at de er alvorlig bekymra for at deres fortrolige e-poster til redaktøren nå kanskje lekkes ut.

– Jeg kan jo ikke vite om vedkommende som var inne på pc-en leste og eventuelt kopierte ut disse e-postene, sier Stensrud som beklager at det har skapt bekymringer hos kildene hans.

Nå har en av kildene altså klaget saken inn for PFU, som har igangsatt klagebehandling.

Må ha rettslig grunnlag

Datatilsynet påpeker at arbeidsgiver ikke uten videre kan logge seg inn på pc-en til en ansatt:

«For å gjøre innsyn i ansattes e-post eller elektronisk utstyr må man ha rettslig grunnlag. Det finnes også krav til hvordan innsyn skal gjøres, og det skal varsles i forkant så langt det er mulig. Opplysninger som finnes på elektronisk utstyr og som ikke er nødvendig for den daglige driften skal slettes innen rimelig tid etter arbeidsforholdets opphør», skriver Ida Småge Breidablikk, fungerende seksjonssjef, private tjenester i Datatilsynet.

I forhold til at det kan være opplysninger fra kilder på pc-en, skriver hun:

«Innsyn i ansattes opplysninger er inngripende, ikke bare for den ansatte det gjelder, men også for andre tredjepersoner som har vært i kontakt med den ansatte. Dette kommer særlig på spissen der disse tredjepartene er kilder. Vi ser ofte at arbeidsgivere ikke undersøker reglene før de gjør innsyn, og da kan det være lett å trå feil. Det er viktig å huske at de ansatte har krav på personvern også på arbeidsplassen.»

Journalisten har i flere dager forsøkt å få styreleder Øystein Rugtveit i tale. Han svarer via sin advokat at han ikke ønsker å gi noen kommentarer på nåværende tidspunkt.

Powered by Labrador CMS