Foto:Harald Henden

Foto: Harald Henden

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

–Tidlig om morgenen 7. april 2003 hadde Kim Riseth og jeg etter nøye overveiing takket ja til tilbudet om å bli med på det amerikanerne kalte et «Thunderrun» inn i hjertet av Bagdad. Aldri har jeg vært så redd som under de to og en halv timene med kontinuerlig beskytning mot konvoien av pansrede kjøretøyer, sier Harald Henden.

Han fryktet at han hadde tatt en fatal gal avgjørelse. Desto større var lettelsen når de kom fram til Saddams paradeplass.

– For meg er det dette bildet som symboliserer Saddams fall. På plassen der han i årtier holdt sine militære oppvisninger ligger tilfangetatte irakiske soldater og ber for sitt liv. De var overbevist om at de ville bli summarisk henrettet.

Omtrent samtidig som dette bildet ble tatt, rammet en irakisk rakett basen de hadde forlatt noen timer tidligere. Sammen med elleve amerikanske soldater ble de to journalistene Christian Liebig fra tyske Focus Magazine og Julio Parrado fra spanske El Mundo drept momentant. De syntes det var for risikabelt å bli med til Bagdad den dagen.

Powered by Labrador CMS