Forhandlingsdelagasjonen fra NJ i første møte med motparten MBL, 7.mai. Foto:Kathrine Geard
Slik er årets lønnskrav
En prosent mer til alle og generell økning på 10.000 kroner på minstelønnssatsene.
De økonomiske kravene Norsk Journalistlag i dag overleverte Mediebedriftenes Landsforening går på økning av minstesatsene samt et lavlønnstillegg.
Partene møttes før lunsje, etter at tekstkravene ble presentert før helgen.
Kravlisten fra NJ er som følger:
Det kreves et generelt tillegg på 10.000 kroner som legges på minstelønnssatsene. I tillegg gis et generelt tillegg på én prosent av den enkeltes bransjelønn ved utgangen av fjoråret. De som har 450.000 kroner eller lavere får beregnet tillegget ut fra dette.
I punkt to krever NJ et lavlønnstillegg til alle som ved utgangen av 2011 hadde en bransjelønn som var lavere enn 380.000 kroner. Dette tillegget skal være på 8.000 kroner og legges på den enkeltes personlige tillegg. De som kvalifiserer til dette tillegget, skal ikke ha prosenttillegget nevnt over.
Vil ha mer for ulempe
Ulempesatsene kreves økt med rundt fem prosent. Dette gjelder morgen og kveld. Morgensatsen kreves økt med fem kroner for halvtimen til 106 kroner. Kveld mellom 18 og 21 kreves økt med 8 kroner til 150 kroner og etter klokken 21 kreves økt med 17 kroner til 340 kroner.
Ulempetillegg i helgene foreslås økt til 765 kroner, opp 37 kroner. Og til 975 kroner på bevegelige helligdager, en økning på 49 kroner.
– Kravene er presentert og mer enn det skal jeg ikke rapportere fra forhandlingene før vi har en løsning, eller ikke, i løpet av morgendagen, sier NJs leder Elin Floberghagen som legger til at det ikke er satt noe klokkeslett for når en løsning eventuelt skal foreligge i morgen, men heller at nødvendig tid skal brukes.
NJ beregner rammen på sine krav til 3,3 prosent uten overheng og lønnsglidning.
Trygger vikarene
I Journalistavtalen har NJ i sine krav viet mye plass til vikarbruken. Det er blant annet foreslått to nye underparagrafer som omhandler temaet.
NJ krever en paragraf 2b hvor det i teksten står at partene er enige om at det er viktig å arbeide for at bransjen skal være attraktiv og seriøs og at innleide arbeidstakere, eller de som jobber for underleverandører, har ordnede lønns- og arbeidsvilkår.
I teksten presiseres det også at innleid arbeidskraft er bundet av etiske regler som gjelder i mediene. Partene skal være enige om at fast ansettelse på hel- og deltid er den ansettelsesformen som er mest gunstig for alle parter.
Videre heter det at bedriften skal ha riktig fast bemanning, hvilket betyr at dersom bemanningen ikke er tilstrekkelig, må ulike tiltak drøftes for at den blir det, og ikke erstattes med vikarer.
Forsøkt ansettelse
Før innleie skjer, skal man i bedriften ha forsøkt å ansette vikarer. Eventuell innleie skal det skje fra vikarbyrå som har tariffavtale med NJ eller andre landsomfattende arbeidstakerorganisasjoner.
Bedriften må få avklart eller rettet opp i vikarens lønns- og arbeidsforhold dersom de tillitsvalgte i bedriftene som leier reagerer på disse og mener de er i strid med eller urimelige i forhold til lov og gjeldende avtaler.