Det framtidige samarbeidet mellom Borgen og NRK blir ikke enklere av e-posten som Kristiansen sendte til 13 kolleger i NRKs toppledelse, dagen etter at programmet ble sendt på TV 2.
NRK inngikk i fjor en kontrakt med Erling Borgen om tre tv-dokumentarer. Men da den første, «Et lite stykke Norge», var ferdig produsert ønsket ikke lenger NRK å vise den. De hevdet at den ga en skjev framstilling av den norske innblandingen i Irak-krigen og ved den omstridte Guantánamo-basen på Cuba, og at den ikke levde opp til de kvalitetskrav statskanalen satte.
Sender mail dagen derpå
Det endte med at «Et lite stykke Norge» i stedet ble vist på TV 2, men Faktasjef Lars Kristiansen var likevel ikke ferdig med saken.
I en e-post til NRK-kolleger skriver han at «jeg så dokumentaren igjen i går, og synes knapt den er blitt mer sannferdig siden sist. Den oppkonstruerer en rekke problemstillinger og kliner til med virkemidler for å skandalisere dem». Lenger ned i mailen skriver han at man «ikke vet om det er journalisten eller fredsaktivisten som spør», før han endelig konkluderer «Det blir det ikke sannferdige fremstillinger av».
– Jeg er veldig forbauset over dette utspillet. Det er alvorlig når en leder i NRK sier at programmet ikke er sannferdig, til tross for at «Et lite stykke Norge» ikke er innklaget for PFU og innholdet heller ikke er blitt dementert. Jeg syns vel også at det er litt bemerkelsesverdig at ordet fredsaktivist er å betrakte som skjellsord i NRK, sier Erling Borgen når han får referert Lars Kristiansens mail og innholdet i den.
Lars Kristiansen bekrefter at innholdet i e-posten reflekterer hva han mente – og mener – om innholdet i «Et lite stykke Norge».
– Det bør ikke komme som noen overraskelse for noen at vi var dypt uenige om innholdet. Men det er viktig for meg å presisere at denne mailen kun var ment som en refleksjon beregnet på interne medarbeidere, og ikke som ekstern ytring. Da ville jeg formulert meg på en litt mildere måte, sier NRKs Faktasjef.
Sterkt kritisk
Borgens advokat Eirik Djønne er sterkt kritisk til Kristiansens e-post, og tok torsdag kontakt med NRKs juridiske avdeling.
– På bakgrunn av at det har vært en dialog med NRK om de to neste Borgen-dokumentarene, kommer denne mailen og dens innhold svært overraskende. Jeg har derfor kontaktet NRK for å få oppklart dette, sier Djønne som ikke ønsker å si hvilke konsekvenser dette eventuelt kan få for det videre samarbeidet.
– Først må jeg snakke med NRK. Det er uansett klart at et stempel som fredsaktivist ikke er noen god attest for en dokumentarskaper, men om det er krenkende eller ei vet jeg ikke. Som ytring burde den uansett ikke funnet sted, og med tanke på framtidig samarbeid er jo mailen ikke akkurat noen genistrek, sier Djønne.
Uenige samarbeidspartnere
Økonomisk var de tre Borgen-dokumentarene et spleiselag mellom NRK, Norsk Filmfond og Fritt Ord. Både Filmfondets direktør Stein Slyngstad og Fritt Ords direktør Erik Rudeng uttrykker forundring over Lars Kristiansens e-post, og viser liten forståelse for hans vurderinger av «Et lite stykke Norge».
– Det er NRK som har det redaksjonelle ansvaret, og i den forstand respekterer jeg NRKs avgjørelse. Men vurdert faglig kvalitativt har jeg vanskelig å forstå at NRK ikke ønsket å vise «Et lite stykke Norge», sier Slyngstad som er klar på hva han mener om Borgen, som journalist eller fredsaktivist.
– For meg er Erling Borgen en filmskaper. Og som dokumentarist er det vanlig å ta standpunkt, så for meg er det helt uproblematisk. Borgen har vår fulle tillit.
Nytt stoff og debatt
Erik Rudeng er like klar i sin uttalelse.
– Det er helt ubegripelig for meg at det skulle være et sjuskete produkt som NRK av kvalitetsmessige grunner ikke ville vise. Og det er vanskelig å forsvare en så streng og kategorisk karakteristikk som Kristiansen kommer med i sin e-post, sier Erik Rudeng.
Rudeng vedgår videre at han rent personlig ikke bare var begeistret da han så «Et lite stykke Norge», før NRK tok sin avgjørelse om ikke å vise den på tv.
– Men det avgjørende er at programmet bringer fram nytt stoff og skaper debatt. Og det gjorde Borgen på en overbevisende måte, sier Rudeng som også trekker fram avisenes anmeldelse av programmet etter at det ble sendt på TV 2 som indikasjon på at NRK burde ha vist «Et stykke Norge».
– Selv om ikke alle aviser var like begeistret for selve programmet, var mange positive til det. Og det blir vanskelig å forstå at et program skal være for dårlig til å bli vist, når Aftenposten gir den terningkast fem.
Det mener åpenbart ikke Lars Kristiansen. For i sin mail trekker han fram det negative i avisenes skriverier og hopper bukk over det positive. Derfor blir Dagsavisens 4’er avfeid med at «de er minst like kritisk i teksten». Og Aftenpostens 5’er? Den kommenterer Kristiansen med at «Da gjenstår Haddal i Aftenposten, som jeg som vanlig ikke har investert lesetid i».
Fortsatt interessert i samarbeid
Selv om Kristiansen står ved sitt standpunkt om at NRK gjorde riktig da de bestemte seg for ikke å vise «Et lite stykke Norge», bekrefter han at NRK fortsatt er interessert i de to andre Borgen-dokumentarene. Den ene handler om norske bedrifters virksomhet i korrupte land, mens den siste har fått tittelen «Slaver for nordmenn».
– Vi har hatt møter med Erling Borgen om prinsippene for å gå videre. Alle detaljene er ikke klare, men begge parter er enige om at NRK skal delta mer aktivt underveis i prosessen, sier Lars Kristiansen.
– Men er en slik e-post som den du sendte ut 10. mai egnet for å skape et bedre samarbeidsklima?
– Nei. Redaksjonell uenighet er et vanskelig utgangspunkt for samarbeid, og det er derfor vi har hatt møter med Borgen for å unngå liknende situasjoner med de to neste programmene. Men jeg er ikke i tvil om at vi kan legge fortida bak oss og gå videre, sier Kristiansen og presiserer nok en gang at mailen ikke var ment for utvortes bruk.
– Vi har en helt klar kontrakt, og den forholder jeg meg til. Utover det har jeg ikke mer å tilføye, sier Borgen.