En journalist på jobb i Irpin i mars 2022. NJ sender midler til ukrainske solidaritetssentre for å hjelpe de lokale journalistene.Illustrasjonsfoto: Carlos Barria / Reuters / NTB
KRIGEN I UKRAINA
NJ har samlet inn 130.000 kroner til ukrainske og russiske journalister
– De trenger all den støtten de kan få, sier Eva Stabell i Norsk Journalistlag.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Det var tydelig at medlemmene våre ønsket at vi skulle gjøre noe for journalister i Ukraina, sier internasjonal rådgiver Eva Stabell i Norsk Journalistlag (NJ).
Annonse
Fagforeningen har så langt samlet inn i overkant av 130.000 kroner som skal gå til ukrainske journalister og russiske journalister i eksil.
Innsamlingspengene har blant kommet inn gjennom bidrag fra enkeltmennesker og redaksjonsklubber, fra journalistkonferanser og fra NJs solidaritetsfond. I tillegg har Fritt Ord bidratt med støtte.
Penger til solidaritessentre
NJ har hatt sikkerhetsprosjekter for Ukraina gående gjennom Den europeiske journalistføderasjonen (EFJ). Siden krigen startet er dette lagt om til alle typer sikkerhetsbistand for ukrainske journalister. Det inkludert vester, annet sikkerhetsutstyr og medisinsk bistand.
50.000 kroner av beløpet som er samlet inn, skal gå til tre solidaritetssentre som er opprettet inne i Ukraina. Her kan både ukrainske og internasjonale journalister dra innom for å lade utstyr, hvile og få informasjon og mat før de drar ut igjen.
– Vi mener disse sentrene er veldig viktige for informasjonsflyten, og for at mediene og journalistene skal klare å holde ut, og ikke gi opp det viktige arbeidet de gjør, sier Stabell.
Hun påpeker at det fortsatt er mulig å sende inn bidrag til innsamlingsaksjonen.
Annonse
Trenger utstyr
Flere hundre journalister har flyktet fra Russland siden krigen brøt ut, og mange befinner seg nå i Georgia.
Pengene fra NJ skal blant annet gå til studioutrustning for TV-sendinger på russisk fra hovedstaden Tbilisi.
– Russiske journalister i eksil trenger all den støtten de kan få. De gjør en ekstrem viktig jobb med å formidle det som foregår i Ukraina til det russiske folket. Og de har få ressurser og dårlig utstyr, sier Stabell.
Mye av støtten skal gå til det russiske uavhengige mediet Insider, som nå sender fra Georgia.
– Avhengig av gode partnere
Ifølge Espen Brynsrud, avdelingsleder for journalistikk og organisasjon i NJ, er den største utfordringen med en slik innsamlingsaksjon å få oversikt over hvor det er størst behov for hjelp. Derfor samarbeider NJ med lokale organisasjoner i Ukraina, forteller Brynsrud.
– De som ikke er på bakken i Ukraina er avhengig av gode partnere for å få pengene fornuftig frem. Det er tross alt ikke kjempestore summer hvis en ser på det større bildet. Jeg har mer tro på å hjelpe noen veldig bra, enn å smøre midlene ut så det ikke får noe særlig effekt.
Brynsrud tilføyer at den merkbare prisøkningen i Europa ikke har hatt for store konsekvenser i forhold til utstyret som skal kjøpes.
– At prisene går opp er en kjent sak. Det er klart at vi merket at prisen på skuddsikre vester fløy i været første uka etter angrepet på Ukraina, men det må vi bare forholde oss til.
Til opplysing: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.