Loven gir videre et medietilsyn makt til å kreve at mediehus fjerner det som politiet mener er falske nyheter. Foto: Reuters / NTB scanpix

Russisk politi skal bestemme hva som er falske nyheter

– Enda mer sensur, skriver Reporters Without Borders.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Russisk politi skal få bestemme på egen hånd hva som kan kalles falske nyheter og bøtelegge medier deretter, ifølge ny lov.

Loven gir videre et medietilsyn makt til å kreve at mediehus fjerner det som politiet mener er falske nyheter.

Nettsteder som ikke etterkomme pålegget, kan bli stengt og ilagt bøter på opptil 1,5 million rubler, nærmere 200.000 kroner i tilfeller der såkalte falske nyheter kan føre til alvorlige konsekvenser som død eller opprør.

– Falske nyheter som spres via internett kan føre til masseopprør og undergrave nasjonal sikkerhet, heter det i lovteksten.

Folkevalgte i Russland begynte å diskutere behovet for en slik lov etter en eksplosjon nyttårsaften i Magnitogorsk der flere titall døde. Ulike versjoner av hendelsen dukket opp. Myndighetene uttalte at det dreide seg om en gasseksplosjon. Uavhengige medier mener det var et terrorangrep. To uker etterpå påtok IS seg skylden for det som skjedde.

Kritikere av loven mener teksten er vagt formulert og at den åpner for misbruk.

– Enda mer sensur, skriver Reporters Without Borders på sin russiskspråklige Twitter-feed.

– Myndighetene vil nå stenge nettsteder og kontoer i sosiale medier uten rettssak, skriver opposisjonspolitiker Vladimir Ryzjkov.

Lovteksten er nå vedtatt to ganger i statsdumaen. Tredje og siste behandling er ventet å finne sted senere denne uken. Deretter blir loven sendt til senatet og til slutt signert av president Vladimir Putin.

Powered by Labrador CMS