VG-journalist Alf Bjarne Johnsen ledet sitt siste PFU-møte 23. juni. Hittil i år har utvalget felt norske medier 34 ganger.
VG-journalist Alf Bjarne Johnsen ledet sitt siste PFU-møte 23. juni. Hittil i år har utvalget felt norske medier 34 ganger.

Finansavisen og NRK skiller seg markant ut i PFU-tallene fra første halvår

Ingen andre har mer enn én fellelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter årets første seks måneder, og seks PFU-møter, er det Finansavisen som ligger på topp i antall fellelser hittil i 2020. Det viser Journalistens opptelling.

Fire fellelser har det blitt mot avisa; tre fellelser for brudd på god presseskikk og én mildere fellelse, såkalt kritikk.

Gjennom hele 2019 ble avisa bare felt én gang.

Tror det er tilfeldig

Blant vårens fellelser mot avisa finner vi klagen fra tidligere toppalpinist Lasse Kjus på bildebruk, som endte med kritikk på ett punkt.

I februar brukte PFU drøyt fem minutter på å konkludere med brudd på god presseskikk, da avisa hadde utstyrt et innlegg fra Kolonial.no-direktøren med en «hale» med redaksjonell replikk utvalget anså som polemisk.

Redaktør Steinar Grini i Finansavisen sier til Journalisten at klagesakene som har blitt behandlet hittil i år er ganske forskjellige.

Han tror videre det er en tilfeldighet at så mange saker og fellelser mot Finansavisen har kommet akkurat i første halvår av 2020.

– Det er ikke annet å gjøre enn å lese konklusjonene og ta dem til etterretning, sier Grini.

NRK like bak

Også NRK skiller seg ut på lista over fellelser første halvår.

Med to fellelser for brudd på god presseskikk og én kritikk, er statskanalen etter første halvår nesten oppe på nivået fra fjoråret, da Journalistens opptelling viste at de toppet lista med totalt fire fellelser.

Ingen medier bortsett fra Finansavisen og NRK har mer enn én PFU-fellelse hittil i år.

Begge mediene har hatt klagesaker til behandling fem ganger hittil i 2020.

Blant fellelsene mot NRK finner vi blant annet en klagesak mot Debatten, etter omtale av en Mattilsynet-rapport om en pelsdyrbonde. Saken endte med fellelse for brudd på to punkter i Vær varsom-plakaten.

Ny leder på plass

Totalt har PFU avgitt 22 fellelser om brudd på god presseskikk hittil i år, i tillegg til 12 fellelser i form av vedtatt kritikk.

Alle konklusjonene, med utvalgets uttalelse, kan leses i PFU-basen.

Neste PFU-møte, med ny leder og sammensetning av utvalget, avholdes 26. august.

Det er TV 2-redaktør Anne Weider Aasen som skal lede utvalget videre, etter VG-journalist Alf Bjarne Johnsen.

Powered by Labrador CMS