Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Fra årsskiftet har Bergens Tidendes fire lokalaviser Askøyværingen, Bygdanytt, Vestnytt og Strilen, som er samlet i BTs datterselskap Lokalavisene AS, en og samme ansvarlige redaktør. Grepet er tatt for å styrke gjennomføringskraften i avisene i en stadig mer utfordrende mediehverdag, heter det i en pressemelding.
Annonse
– Jeg oppfatter ikke at vi blir overstyrt. Dette er fornuftig, sier redaktør Stig Erik Elliott i Strilen, som selv vurderer å søke på lederjobben i Lokalavisene.
De tillitsvalgte aksepterer grepet så lenge det ikke er snakk om samlokalisering av redaksjonene. Noe som er besluttet for Fanaposten, Åsane Tidende, Sydvesten og Lyderhorn , også de delvis eid av BT.
Dette er Lokalavisene AS, eid av Bergens Tidende (bruk markøren over kartet):
Temperaturen var høy i Vestnytt og Strilen i fjor, etter at eierne avlyste bruk av sluttpakker i forbindelse med nedbemanningen i lokalavisene. Både Norsk Journalistlag og sentrale tillitsvalgte i Schibsted Norge reagerte kraftig og kom med støtteuttalelser til de oppsigelsestruede kollegene i Vestnytt og Strilen. Det meste av den vedtatte nedbemanningen ble til slutt håndtert og avklart ved hjelp av frivillige tiltak.
[factbox:1-left]
Styringsmulighet
Nå samordner BT ledelsen av Lokalavisene.
– Vi gjør dette for å sikre en ledelse i lokalavisene som har mandat, styringsmulighet og styrke til løpende å holde tak i strategiarbeid, teknologiutvikling og samarbeid, samtidig som man har en tett oppfølging av digitaliseringen av journalistikken, sier styreleder for Lokalavisene, Sturle Rasmussen.
[quote:1-right]
Jobben som ansvarlig redaktør/daglig leder er lyst ut, og Rasmussen ser for seg å ansette i stillingen i løpet av februar måned. Nåværende daglig leder Sveinung Tvedt er konstituert i stillingen fram til han slutter i selskapet 1. mars. Det kan bli aktuelt med en ny konstituering dersom den som ansettes ikke kan tiltre da.
– Dette er en svært spennende stilling for redaksjonelle ledere og ledertalenter i Norge og vi tror den vil tiltrekke seg gode søkere, sier Rasmussen.
Annonse
Positiv redaktør
I tre av lokalavisene har sittende ansvarlige redaktør gått over i stilling som stedlig redaktør med hovedfokus på daglig drift. I den fjerde, Bygdanytt, er den lokale redaktørstillingen utlyst.
Strilen-redaktør Elliot, som ikke alltid har vært fornøyd med sine eiere,sier til Journalisten at han er svært positivt innstilt til den nye publisherfunksjonen i Lokalavisene.
[quote:3-left]
– Publisheren skal ikke blande seg inn i den daglige redaksjonelle håndteringen. Jeg ser derfor ikke på den nye funksjonen som en overstyring av oss som lokale redaktører, men som en stor ressurs. Det skjer så store endringer nå at hverdagen ikke går opp når man både skal gå i bresjen for den digitale tranformasjonen og samtidig skjøtte personalet, gjøre administrative oppgaver og lede den journalistiske produksjonen.
Elliot understreker at Lokalavisene har ikke prosjektmedarbeidere og ikke kan nedsette grupper når større endringer skal gjennomføres. Belastningen faller derfor på enkeltpersoner.
Elliot har tidligere vært ansatt i både Askøyværingen og Vestnytt og har derfor bred erfaring fra lokalavismiljøet rundt Bergen. Han svarer følgende på spørsmål om han er interessert i å søke på den nyopprettede stillingen som publisher for Lokalavsiene:
De ansattes representanter i avisenes styrer stemte for opprettelse av stillingen og har et medlem med i ansettelsesutvalget. Karstein Sæverås er leder av redaksjonsklubben i den største av de fire avisene, Vestnytt. Han er overveiende positiv til omleggingen.
[quote:2-right]
– Vi har hatt en diskusjon om saken og ser noen utfordringer med felles redaktør for de fire avisene. Men alt i alt oppfatter vi at det er flere fordeler enn ulemper. Ledelsen og styret jobber for en stadig sterkere samordning av lokalavisene. Dette skaper også behov for en overordnet ledelse på redaksjonell side.
– Hva tenker dere om eventuelle konsekvenser for avisenes lokale identitet?
– Det er selvsagt noe som kan virke negativt i dette bildet. Men det er bestemt at hver av avisene skal ha en redaktør som politikere og andre i lokalsamfunnet kan forholde seg til. Min oppfatning er at en felles overordnet redaktør vil være mindre dramatisk enn en eventuell samlokalisering av avisene. Dette er ikke aktuelt for redaksjonene i dag, men kan bli det for merkantilt ansatte.
Sæverås legger til at han selvsagt er spent på hva en felles redaktør vil tilføre de fire lokalavisene. Han håper den som får jobben vil legge til rette for en smidig digital transformasjon som tar vare på særtrekk og lokal identitet hos alle fire.