Karina Jensens Minnefond har siden 1999 delt ut stipender til fotojournalister. Fra og med i år overtar NJ ansvaret for Karina-stipendet. Det er NJ-leder Hege Iren Frantzen glad for.
Karina Jensens Minnefond har siden 1999 delt ut stipender til fotojournalister. Fra og med i år overtar NJ ansvaret for Karina-stipendet. Det er NJ-leder Hege Iren Frantzen glad for.

Skal dele ut 80.000 kroner: – Vi er glade for å videreføre Karina-stipendet

For første gang i NJ-regi.

Publisert Sist oppdatert

Ved disse tider i fjor gjorde styret i Karina Jensens Minnefond seg klare for å dele ut sine siste stipend. Etter å ha støttet fotojournalister i 20 år, var pengene brukt opp.

Kort tid etter at Journalisten omtalte dette, tok Hege Iren Frantzen, leder for Norsk Journalistlag, initiativ til at NJ skulle videreføre stipendet. Dette ble organisasjonen med på, og i år er det klart for første utdeling i regi av NJ.

– Vi er glade for å videreføre Karina-stipendet, sier Frantzen.

Hun legger til:

– Vi håper naturligvis at mange vil søke stipendet, som er det eneste stipendet som er spesielt rettet inn mot fotojournalistene, påpeker hun.

– I denne gruppen finner vi journalistene som i størst grad baserer virksomheten på frilansing, midlertidige ansettelser og nettopp stipender.

Siden opprettelsen i 1999 har Karina Jensens Minnefond gitt stipender til 34 prosjekter.

– Prosjekter som hver på sin måte har vært med på å belyse samfunnet vi lever i og dokumentere samfunnsutviklingen, sier Frantzen.

– Samtidig har stipendet vært et anerkjennende klapp på skulderen til stipendmottakerne, som ofte har vært unge fotojournalister med gode prosjekter, men mangelfull finansiering. Prosjekter som ofte er blitt premiert på Årets bilde og i andre sammenhenger i årene etter.

De to stipendene som deles ut er på inntil 40.000 kroner, og skal finansieres av vederlagsmidlene som NJ forvalter på vegne av opphavspersoner.

– Vi finner mange tidligere stipendmottakere blant dagens ledende norske fotojournalister. Det er disse erfaringene vi ønsker å ta vare på gjennom at NJ nå tar over driften av Karina-stipendet, og vi håper naturligvis at mange vil søke de to stipendene vi nå skal dele ut, avslutter NJ-lederen.

Søknadsfristen for Karina-stipendet er natt til torsdag.

Fakta om Karina Jensens Minnefond

  • Ble opprettet i 1999, ett år etter at fotojournalist Karina Jensen døde av kreft.
  • Jensen var 35 år gammel da hun døde, men hadde allerede vunnet flere priser i Årets bilde, blant annet selveste Årets bilde i 1992.
  • Minnefondet har hatt som mål å bidra til å bedre vilkårene for fotojournalistikk og pressefotografiet i Norge, saker som Jensen jobbet mye for mens hun levde.
  • Det ble samlet inn over 650.000 kroner i en stor kronerulling etter hennes død, der både Norsk Journalistlag, Pressefotografenes klubb og flere mediehus bidro med penger.