Lasse Styve Andersen er konstituert ansvarlig redaktør for Porten. For ett år siden sto han helt uten journalistisk erfaring.

Lokalavisen Porten

Fra sommervikar til ansvarlig redaktør på ett år: – Jeg skulle aldri bli journalist

Lasse Styve Andersen hadde ingen erfaring. Nå leder han Porten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lasse Styve Andersen hadde ingen erfaring som journalist da han søkte et sommervikariat i Indre Sogn-lokalavisen Porten og fikk jobben.

Ett år senere fikk han jobb som ansvarlig redaktør i avisen.

– Jeg skulle aldri bli journalist. Det var aldri planen. Jeg hatet å snakke med folk før, så det å bli journalist var helt utenkelig, sier Andersen til Journalisten.

Sommeren i hjembygda

26-åringen fra Øvre Årdal har studert Media, IKT og design ved Høgskulen i Volda, men fikk ikke helt sansen for faget. Så tok han et årsstudium i samfunnsfag og syntes det var mer interessant. Han valgte derfor å ta en mastergrad i journalistikk ved Universitet i Oslo.

Han håpet studiet skulle bidra til at han fikk en jobb han ville trives i. Men ikke nødvendigvis at han skulle satse på en karriere som journalist.

– Jeg søkte likevel sommervikariat i 2021, mens jeg var masterstudent, for å ha en jobb relatert til utdanningen min, sier han.

Selv uten billappen eller journalistisk erfaring, tenkte Andersen at han kunne bo gratis hos foreldrene i Øvre Årdal og jobbe i lokalavisen, og at det ville bli en hyggelig og billig sommer.

– Hektisk opplevelse

Han ble kastet rett inn i arbeidshverdagen som nyhetsjournalist. Både daværende redaktør og vaktsjef i Porten var på ferie, og Andersen var på jobb med én journalist og en annen sommervikar.

– Det var veldig merkelig, for vi var så få. Med en gang jeg startet vikariatet brøt korona ut i regionen for fullt. Her hadde det nesten ikke vært noen smittebølge tidligere. Jeg måtte dekke det nesten helt alene, og det ble en hektisk opplevelse og breaking news- erfaring, sier han.

Men jobben gav mersmak.

– Det hjalp at jeg var i hjembygda, der jeg hadde et nettverk fra før av. Det gav en trygghet som gjorde det enklere å utføre jobben.

Etter endt sommervikariat fikk Andersen tilbud om fast jobb som journalist i Porten, og etter hvert ble han tilbudt å gå inn som konstituert ansvarlig redaktør mens han fortsatt skrev mastergraden sin.

– Jeg føler jeg var på riktig plass til riktig tid. Jeg er ikke den mest kvalifiserte på noen måter, men jeg hadde folk som ville satse på meg. Jeg kunne ikke takke nei til det tilbudet.

– Ikke felt i PFU enn så lenge

Nå har Andersen vært redaktør i Porten i et halvt år. Han beskriver det som givende, men stressende.

– Jeg har ikke noe fritid, men det går greit, for jeg ser på Porten som min avis og jeg har gode ansatte som forstår hvordan jeg vil at Porten skal være, sier han.

Likevel kjenner han på ansvaret av å ha tatt over avisen. Redaksjonen består av en nyhetssjef og fire journalister på deltid, deriblant studenter.

– Mye er nytt for alle oss. Vi merker det når vi har vanskelige saker å løse, at det er ekstra nervepirrende. Vi vet ikke alltid hva som er riktig vurdering, men så langt har det gått bra. Vi har heller ikke blitt felt i Pressens Faglige Utvalg enn så lenge, sier Andersen.

Redaktøren i redaksjonslokalet til Porten. For knappe tre år siden pleide han å si at han aldri kom til å bli journalist.

Han merker også at det til tider kan være krevende å være så ung og intervjue politikere, folk i næringslivet og generelt folk med mye arbeidserfaring.

– De kan se litt skeptisk på meg. Jeg har gjort det til et poeng å kle meg litt ungdommelig med vilje og være litt mer frempå. Det plager meg ikke, men det er en utfordring.

Identitetskrise

Da Andersen tok over stillingen som redaktør i Porten, hadde lokalavisen nettopp mistet store deler av redaksjonen, da både redaktør Ola Skram og nyhetsredaktør Even Hye T. Barka sa opp jobbene sine. Skram la ikke skjul på at jobben hadde vært krevende.

– Jeg føler at Porten har tatt store steg, men det er også en arbeidsplass som krever mye av oss som er her, sa Skram.

Barka sa opp stillingen etter bare tre måneder i Porten.

– I løpet av tiden min i Porten har jeg innsett at bedriften ikke deler mine visjoner for ytterligere satsing, og at jeg også trives bedre i en annen type redaksjon, sa han.

Dagens konstituerte redaktør mener avisen de siste årene har gått gjennom en slags identitetskrise. En av grunnene til det er at de har prøvd å satse på større områder, uten å ha nok ansatte.

– Vi gikk fra å være veldig lokal til å bli mer spredt. Det gjorde noe med omdømmet til Porten, og for meg har det vært viktig å ta opp det omdømmet. Jeg ønsker at vi skal være en lokalavis ­– ikke en regionavis, sier Andersen.

– På god vei

Som leder ønsker han at Porten-journalistene skal være synlige i lokalsamfunnet med mål om å øke tilliten til avisen og journalistene blant befolkningen.

– Vi må være ute der det skjer. Det holder ikke å ta opp telefonen.

Nylig ble det kjent at Polaris Media gjennom Polaris Media Nordvestlandet har overtatt 64,7 prosent av aksjene i Porten AS. Det mener redaktøren kan bidra til at Porten vil få muligheten til å vokse lokalt.

– Vi gikk i minus i fjor, og slik skal det ikke være. Men jeg mener vi er på god vei nå. Det er utfordrende å være en liten avis med liten økonomi i en tid der folk velger bort lokalavisen for å betale strømregninger, avslutter han.

Powered by Labrador CMS