Rune Nybrott Hals er fra Andøya og er sommervikar i Vesterålen Online.

Sommervikar i VOL:

Ble frarådet å bli journalist: – Jeg tenkte at en så risikofylt karriere vil jeg ikke ha

I sommer gir lektorstudenten Rune Nybrott Hals journalistikken en ny sjanse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lektorstudenten Rune Nybrott Hals har alltid vært interessert i journalistikk, og som ungdom hadde han en liten drøm om å bli journalist. Men da han skulle søke høyere utdanning for noen år siden fikk han inntrykk av at journalistjobbene var sjeldne og vanskelige å få, og han valgte å bli lærer i stedet for.

I mai i år så andøyværingen at Vesterålen Online (VOL) fortsatt trengte sommervikarer og at mange redaksjoner slet med å rekruttere journalister i Nord-Norge.

– Det var et ukjent problem for meg. Tidligere har jeg tenkt at det var helt urealistisk for meg å få den sommerjobben uten utdanning i journalistikk, sier Hals til Journalisten.

Bratt læringskurve

Lektorstudenten har tidligere hatt sommerjobb som isbilsjåfør.

– Jeg trodde at det var en slik jobb, eller en butikkjobb jeg hadde mulighet til å få på sommeren. Men da jeg leste artikkelen i Journalisten der det sto at VOL hadde vanskeligheter med å finne sommervikarer, tok jeg sjansen.

Han landet sommerjobben og er meget fornøyd med hvordan arbeidshverdagen har vært de siste ukene.

– Det har vært glimrende. Det er utrolig masse flinke folk som jobber i redaksjonen og jeg har fått god opplæring. Det har vært en veldig bratt læringskurve, siden jeg aldri har gjort dette før.

Hals forteller at han har fått innføring i presseetikk og lært litt av hvert om hvordan å bygge opp en artikkel, og hvordan å intervjue og ta gode bilder.

Valgte bort journalistikk

Grunnen til at Hals valgte bort journalistyrket før han i det hele tatt hadde gitt det en sjanse, var at han hadde fått inntrykket av at det var et svært vanskelig arbeidsmarked. Det inntrykket fikk han både gjennom mediene selv og fra lærere og andre han snakket med, sier han.

– Det var nok en sannhet i det da. Og det er vanskelig å se for seg hvordan fremtiden kommer til å bli.

Uten at han kan si det for sikkert, tror han at flere på hans alder mener at journalistyrket er vanskelig å få innpass i. Han husker godt en avgjørende artikkel han leste da han gikk på videregående skole. Den omtalte en ung kvinne som hadde studert journalistikk i utlandet og mente en måtte få karakteren A i alle fag om en skulle forvente å finne jobb.

– Den brant seg litt fast, og jeg husker at jeg tenkte at en så risikofylt karriere vil jeg ikke ta sjansen på.

Hals valgte dermed lektorutdanningen med norsk som hovedfag for å sikre seg fast jobb.

– Jeg anså det som et mye tryggere karrierevalg, og læreryrket er jo også fint.

Roper etter søkere

Journalistyrket er preget av samtiden og er i kontinuerlig endring. Etter noen usikre år på 2010-tallet kan det se ut som at det nå er arbeidstakerens marked i større grad enn tidligere.

I april skrev Khrono at det har vært utfordrende å få inn kvalifisert arbeidskraft til lokalavisene de siste tre årene og at mediebransjen nå roper etter søkere.

– Jeg tenker at det er synd at jeg ikke valgte den utdanningen i stedet for. Hadde jeg valgt i dag, så hadde jeg kanskje valgt annerledes.

– Hva tenker du om at det er mangel på kvalifiserte journalister nå?

– Det er jo en ypperlig mulighet for meg. Og kanskje for andre som tenker som meg og som har lyst, men som har vært redd for å prøve seg.

– Har du lyst til å fortsette i bransjen nå som du har en fot innenfor?

– Jeg er ikke sikker, men jeg ser ikke helt bort fra det. Og hadde jeg fått tilbud om fast jobb så hadde det vært stor sjanse for at jeg hadde takket ja.

Powered by Labrador CMS