Podkastjournalist Ida Karine Gullvik har ansvaret for FriFagbevegelses nye podkast «Rørsla». Foto: Sissel M. Rasmussen/LO-Aktuelt
Podkastjournalist Ida Karine Gullvik har ansvaret for FriFagbevegelses nye podkast «Rørsla». Foto: Sissel M. Rasmussen/LO-Aktuelt

– Jeg tror vi er i den sakte fasen før podkast tar helt av

Ida Karine Gullvik er klar med ny reportasjepodkast.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I dag har FriFagbevegelses nye podkast «Rørsla» premiere. Tidligere denne uka hadde journalisten bak podkasten, Ida Karine Gullvik, tatt turen til Arbeiderbevegelsens presseforbund (APF) for å gi landsmøtet et innblikk og en innføring i podkastens mange muligheter.

En avlegger

– Podkast er en rar avlegger av radio, sa Gullvik. Men hun mente også at podkast og «ordinær» radio har noen forskjeller:

– Podkast er friere, nærmere, har ofte mer dedikerte lyttere og den er mobil, oppsummerte podkastjournalisten.

Gullvik, som jobbet i NRK i flere år før hun kom til FriFagbevegelse i august, kunne fortelle at vi ikke skal langt tilbake i tid før mange mente at podkast var et blaff som kom til å forsvinne. Også i NRK var det mange som trodde dette. Men så kom den amerikanske podkast-serien Serial.

– Den endret alt. Nå skal alle lage podkast. Og NRK har til og med egen podkast-redaksjon.

Litt forenklet mener Gullvik at det er to typer podkaster. Du har varianten hvor to eller flere personer sitter i studio og snakker sammen, og du har reportasjepodkasten. Det er sistnevnte Gullvik brenner for.

– Det er her radio og podkast virkelig skinner.

Ut og møte mennesker

«Rørsla» skal være en reportasjepodkast.

– De fleste mediehus som lager podkaster holder seg gjerne i studio. Det er utrolig spennende at vi her kan dra ut og møte de menneskene som politikere og kommentatorer ellers bare snakker om. Her kan de selv komme til orde og fortelle sine historier.

I en pressemelding sendt ut i dag, oppsummerer redaktør Frode Rønning i FriFagbevegelse den nye podkasten slik:

– Det er mange podkaster med eksperter i Oslo som snakker om hvordan Norge forandrer seg. Vi drar ut på arbeidsplassene og hjem til folk for å finne de ekte historiene.

Hvorfor podkast

Gullvik mener det er tre gode gunner til å satse på dette formatet:

  • Unge lyttere.
  • Flere og flere brukere.
  • Tilpasset mobilbrukere.

Og hvorfor akkurat nå? – Jeg håper og tror at vi nå er i den sakte fasen før podkast tar helt av.

Powered by Labrador CMS