INNSPURT: Toralf Sandåker legger fram innstilling til ny honorarmodell på årsmøtet til Frilansjournalistene. Foto: Kathrine Geard

Heit honorardebatt

Mens økt press mot frilanssatsene skaper heftig debatt, sluttføres arbeidet med en ny honorarmodell.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Denne uka boblet frustrasjonen på Frilanslista, debattforumet til Frilansjournalistene. Frilansere føler de blir tvunget på billigsalg. Det meldes om økt press mot frilanssatsene og oppdragsgivere som uten videre kutter i avtalte honorarer.

Også NJs innsats på feltet, samt Journalistens honorarpolicy, får kraftig kritikk. Det siste utløst av redaktør Helge Øgrims svar til en frilanser som tilbød stoff: «mht satsene: vi bruker frilanssatsene, men betaler ikke tillegg for elektronisk publisering, klipptjenester, eller næringstillegg».

Tillegg

Øgrim sier han skjønner at det blir diskusjon om dette. Men understreker at Journalisten tar utgangspunkt i frilanssatsene i diskusjoner om honorar.

– Samtidig er det noen dilemmaer knyttet til de anbefalte tilleggene for elektronisk publisering og presseklipptjeneste. 25 prosent ekstra er så høyt at vi hittil har valgt å unnlate å publisere innkjøpte saker elektronisk eller som arkivsak hos Retriever. Det er synd, fordi leserne mister gode saker på nett, uten at noen tjener på det, sier Øgrim.

Når det gjelder næringstillegget presiserer redaktøren at han bare mente at det måtte være avklart på forhånd.

– Det er gode argumenter for næringstillegg, men jeg vil vite hva en sak koster brutto når vi inngår avtalen og ikke få påslag i prisen etterpå, sier Øgrim, som gjerne går i dialog for å finne en fornuftig håndtering av frilanshonorering.

– Vi er litt i tenkeboksen. Vi må drøfte saken i redaksjonen og med Frilansjournalistene.

Ny modell

Styremedlem i Frilansjournalistene, Toralf Sandåker, sier han skjønner frustrasjonen blant frilansere.

– Mange føler nå at de jobber med ryggen mot veggen. Det viktigste vi kan gjøre nå er derfor å få på plass en ny modell for honorering av frilansere. Dagens satser har ikke nødvendig legitimitet fordi man ikke forstår grunnlaget for dem, sier Sandåker.

Han er sentral i utvalget som i halvannet år har arbeidet med å meisle ut en ny modell. Neste fredag legges utvalgets innstilling fram på Frilansjournalistens årsmøte. Deretter får NJs landsstyre saken til behandling i desember.

– Det er NJ som skal fatte den endelige beslutningen, for dette er en løsning som hele NJ må stå bak, sier Sandåker. Han opplever at faste ansatte tillitsvalgte forstår at billige frilansere kan true arbeidsplasser.

Tjene som fast ansatte

Forslaget til ny modell innebærer at man går vekk fra dagens faste satser. I stedet skal honorar beregnes ut fra medgått tid og med utgangspunkt i lønnsnivået for de ansatte i den enkelte bedrift.

– Det vil gi oss bedre argumenter for hvorfor vi skal ha den betalingen vi skal ha. Vi skal tjene det samme som fast ansatte. Det vil nok ta tid, men med en slik modell vil vi ha et grunnlag for å komme dit.

Powered by Labrador CMS