Pengene Fritt Ord har puttet inn i hegdefondet til Nicolai Tangen, har gitt en god avkastning. På bildet Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.
Pengene Fritt Ord har puttet inn i hegdefondet til Nicolai Tangen, har gitt en god avkastning. På bildet Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.

Kapital: Fritt Ord har tjent 300 millioner på Tangen

Forsvarer investeringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Magasinet Kapital kan i dag fortelle at Stiftelsen Fritt Ord er en av de største norske kundene i Nicolai Tangens hegdefond AKO Capital.

Ifølge Kapital hadde Fritt Ord ved utgangen av 2019 verdier for en kvart milliard kroner plassert hos den påtroppende oljefondsjefen, fordelt på to fond som begge er hjemmehørende på Cayman Islands.

Samlet realisert og urealisert avkastning var ved utgangen av fjoråret på til sammen 312 millioner krone, skriver Kapital.

– Vi gjør løpende vurderinger av våre investeringer, med tanke på både etiske og finansielle problemstillinger, sier Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås til Kapital.

Han legger til at stiftelsen kun investerer i fond som kan garantere full åpenhet og transparens.

– Vi mener vi kan være trygge på at AKO forvalter våre midler i tråd med de strenge kravene vi har satt.

På spørsmål fra Kapital om hvordan de i Fritt Ord-stiftelsen reflekterer rundt all kritikken som er kommet mot investeringer i skatteparadiser, svarer Åmås:

– Det gjør oss enda sikrere på at vi må fortsette å stille strenge krav til fondene som forvalter midlene våre. Det er veldig bra at de uløste problemene knyttet til internasjonal finans og kapitalforvaltning belyses og diskuteres i Norge og internasjonalt. Skatteunndragelse og aggressiv skatteplanlegging bidrar til sosial urettferdighet og har store kostnader for enkeltland og samfunn.

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. Hvert år deler stiftelsen ut støtte til ulike formell. Blant annet journalistikk. Journalisten har ved flere anledninger mottatt støtte fra Fritt Ord til prosjekter.

Stiftelsens formue har sin opprinnelse i Narvesens Kioskkompani og senere finansielle investeringer, og avkastning fra disse.

Powered by Labrador CMS