– Det beste er om de som kommer med sitatene har litt karakter. Det må gjerne være litt «gass».
Det sier mannen bak internettfenomenet «Songar frå nyheitene», som siden i fjor høst har skapt poplåter, dansebandlåter og raplåter av sitater fra nyheter og debatter i mediene.
Mannen er anonym, både av kunstneriske årsaker, og fordi det gjør at han fritt kan kommentere samfunnet på denne måten, uten at det blir assosiert med ham som privatperson. Det forteller han til Journalisten på telefon fra et sted på Vestlandet.
– Jeg tenker det må være rom for å le av ting. At man må kunne ta viktige tema og se på dem på andre måter. Med satire og humor, kan du framheve ting som hadde vært vanskelig å sette på spissen på andre måter.
Klyper seg i armen
Da han lagde den første låta «Vi elsker bomringen» med Lan Marie Berg, hadde ideen vært med ham i hvert fall i fem år, inspirert av amerikanske «schmoyoho», som siden 2009 har laget «Songify the news». Da han hørte Bergs kjærlighetsrop til bomringen valgnatta i fjor, slo det ham at det hørtes ut som at hun sang.
Jeg hadde aldri, aldri trodd at det skulle være marked for noe så smalt og sært som dette faktisk er.
Dermed ble det også en sang.
Siden da har han blant annet skapt låter som «Tilbake til Afrika» med Sylvi Listhaug, «Gud er frå Sunnmøre (Rap remix)» med Karsten Warholm, «TV2.no [SJÅ DEN DRAMATISKE VIDEOEN HER]» med TV 2-ansatte, og ikke minst «Ooops (app, app, app, app)» med Erna Solberg, som var den første låta som virkelig tok av, og nå har snart 840.000 visninger.
Da den begynte å ta av satt han i flere timer og fulgte med på at tallene steg. Fortsatt klyper han seg i armen og synes det er surrealistisk.
– Det hadde jeg aldri trodd. Jeg har jo ikke starta dette fordi jeg ville ha anerkjennesle, bare av pur skaperglede. Jeg hadde aldri, aldri trodd at det skulle være marked for noe så smalt og sært som dette faktisk er.
Skråblikk på offentligheten
For sært, det er han ikke i tvil om at det er å lage musikk av noe som er sagt i nyhetene. Samtidig har denne skapergleden gjort at han har kunnet kommentere samfunnet på en helt annen måte enn hvis han skulle skrevet en kronikk i en avis.
Både politikere, reality-kjendiser, sportsutøvere og pressen selv har fått gjennomgå.
– Det skal vel være et skråblikk på norsk offentlighet, sier låtskriveren.
TV2-låta under er for eksempel en kommentar til clickbait og nyhetsankrenes stadige henvisning til å lese mer på nett, som irriterer låtskriveren veldig.
«Mann frå vestlandet blei ein dag så lei av clickbait i beste sendetid at han bestemde seg for å gjere noko med det. Du vil ikkje tru kva han gjorde!» skriver han om videoen på Youtube.
– Hvilke nyhetssaker kan bli gode nyhetslåter?
– Det avhenger ikke så mye av saken egentlig, det handler om at sitatene er gode, og egner seg som poesi, på et vis. Men det er ikke nødvendigvis bare «quotes» heller, i bunnen må det ligge et satire-poeng, sier han.
– Jeg trenger noen som slår litt ifra seg, man kan ikke sy sammen lange, velformulerte resonnementer til musikk. Må ha noen som står for noe.
– Har du noen ønsker til norske journalister?
– Ja, jeg synes det har vært alt for lite Sylvi Listhaug i det siste, la oss få på noe mer Sylvi! Jeg digger Sylvi, hun er jo steinkul, og med mange gode sitater.
Den anonyme satirikeren ser også helst at det «kommer noe» fra venstresida snart.
– Jeg vil gjerne ha litt mer Bjørnar Moxnes også. Det har jo storma så hardt rundt høyresida, de har bytta statsråder en gang i uka, og ikke sluppet til venstresida helt. Så: «I got my eyes on you Moxnes», sier han og ler.
Happy sommerlåt
Hans seneste «hit» ble laget av en debatt om skatteparadis på Dagsnytt 18, mellom skipsreder Herbjørn Hansson og SV-politiker Kari Elisabeth Kaski. Den var det flere som ba ham om å lage, etter at debatten selv ble delt massivt i sosiale medier.
– Umiddelbart tenkte jeg at det kanskje kunne bli noe, men så slo jeg det ifra meg, fordi jeg lette etter noe som kunne bli et refreng, men ikke klarte å finne nok sitater. Det går ikke an å remixe når folk snakker i munnen på hverandre.
Det var da han hørte debatten på nytt, at han la merke til Hanssons «invitasjon» mot slutten av debatten.
– Da skjønte jeg at dette måtte bli refrenget, det kunne bli en happy sommerlåt om å dra til Cayman Island, den hadde liksom den «viben». Da tok det meg fem minutter å lage refrenget.
Kommer som et snøskred
Men til sammen tar dette mer enn få minutter. Til sammen anslår han at han bruker opp mot ei uke på hver produksjon.
Han får en idé, deretter skriver han ned sitater han kan bruke med penn og papir, setter sammen sitatene til en sangtekst, og så må han lage selve låta. Da setter han seg ned ved pianoet, lager melodien, lager vokal med autotune, synger inn vokal selv, og legger på koring og instrumenter. Til slutt klipper han videoen, med lipsynking og effekter.
– Det er som med alt kreativt arbeid, jeg kan jeg stange hodet mange kvelder på rad, men så kommer det som et snøskred.
Alt dette må skje ganske raskt også– det er tross alt nyhetsmusikk han driver med.
– Du må ha en helt spesiell miks av interesser og ferdigheter for å drive med dette, og du må gjøre alt veldig, veldig fort. For det er jo tidsaktuelle låter, ikke sant.
Humor av ubehageligheter
Ubehaget og dissonansene som oppstår når noe er drøyt og samtidig fengende, det kan utløse noe.
Noen av låtene handler om alvorlige tema, som båtflyktninger, Nav-skandalen eller overfall og kriminalitet. Dansebandlåta «Kall meg gjerne gammeldags» med Frps Gry-Anette Rekanes Amundsen er ei slik låt, og ble laget av talen på Frps landsmøte i fjor.
Om han skulle skrevet en kronikk om hva han mener om talen, tror han ikke den ville hatt så stor gjennomslagskraft.
– Men her har jeg ikke tatt stilling til meningene, jeg har bare tatt ut sitatene og laget en dansebandlåt. Så er det opp til folk selv å bedømme hva de synes. Jeg tenker dette kanskje ble et forsøk på å tilføre noe til debatten, sier den engasjerte hobbymusikeren, som tror han er hakket over gjennomsnittet interessert i nyheter, men ikke veldig mye mer.
– Det kan bli bra humor ut av noe som er ubehagelig. Ubehaget og dissonansene som oppstår når noe er drøyt og samtidig fengende, det kan utløse noe.
– Tror du flere får med seg nyhetssaker av å se videoene dine?
– Hvis jeg kan bidra til at flere kan ta del i offentlige debatten, er det bare et pluss. Det er alt for mange som forholder seg alt for apatisk til viktige samfunnsspørsmål. Så om det kan være en bieffekt, er det dritkult.