Sigurd Allern ser to skandaler i samme sakskompleks om den påtroppende oljefondsjefen.

Allern om Tangen-saken:
– Mye større enn de fleste politiske skandaler

Men det er ikke Nicolai Tangen som er skandalisert, mener professoren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg synes ikke dekningen hittil har tatt karakter av å være noe forenklet mediedrev. Først og fremst har saken vist at ulike former for kritisk journalistisk søkelys, på Norges Bank og ledende personer i samfunnet, er nødvendig og riktig.

Sigurd Allern, journalistikk-professor emeritus ved Universitetet i Oslo, har skrevet mye om politisk journalistikk, deriblant det massive og ensidige «mediedrevet» som kan oppstå ved bred og intens dekning av politiske skandaler.

To skandaler i én

Men i dekningen av påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangens USA-seminar, der en rekke samfunnstopper mottok påspandert deltakelse og reise, ser Allern få tegn til et overdrevent personfokusert drev mot de involverte.

– Man kan si at denne saken egentlig er mye større enn de fleste politiske skandaler. De handler veldig ofte om individuelle normbrudd, med enkeltpersoner som får voldsom kritikk over kort tid, trues med avgang og så videre, sier Allern.

Professoren mener det ikke er Tangen som er skandalisert i denne saken, som han ser som to skandaler i én:

– Det viktigste normbruddet etter mitt syn, er at Norges Bank ansetter en steinrik hedgefondforvalter som ny leder for oljefondet uten å sette navnet hans på den publiserte søkerlista. Dermed unngikk man en offentlig debatt om mulige konflikter mellom hans private eierskap med selskaper i ulike skatteparadiser og stillingen han ansettes i. Det er, politisk sett, en veldig alvorlig sak.

Det andre normbruddet handler heller ikke om Tangens handlinger, sier Allern:

– Det handler om at en rekke offentlig ansatte ledere bryter med statens gavereglement og presterer å ta imot en luksuspreget privat seminarreise til USA med alt dekket. Det er skremmende at såpass erfarne folk som Røe Isaksen, Juul, Sejersted og Slyngstad så lett aksepterte denne typen klassiske favører, inkludert med hemmelighold rundt arrangementet.

Advarer mot å miste fokus

– Ser du Tangen omtrent som en «uskyldig part» i saken og dekningen?

– Hedgefondforvalteren Tangen har jo selvsagt hatt stor privat interesse av å bygge opp sine nettverk. Men det er jo personene som aksepterer å bli en del av nettverket, som må stilles til ansvar for det. Han har også selvsagt lov til å søke på en offentlig toppstilling. Det som stinker, er at kandidaturet og søknaden behandles i dølgsmål.

– Hva er viktig for at dekningen ikke skal ende som et forenklet mediedrev?

– Ett kjennetegn ved enkelte mediedrev er at journalistikken begynner å gå på tomgang, at også medier som ikke har gjort noen egne undersøkelser lager store oppslag, og fortsetter å gjenta seg selv med stadig sterkere adjektiver, sier Allern, og avslutter:

– Det er viktig å beholde det saklige utgangspunktet og fokus på sakens prinsipielle sider. Da inviterer man til en viktig politisk debatt, til forskjell fra forenklet, personifisert skandale-dekning. Denne saken handler om langt mer enn Tangen og hans venner.

Powered by Labrador CMS