Håkon Letvik jobbet i Aftenposten i 35 år, og var klubbleder i 10 av dem.

Aftenposten-veteran ut mot Schibsted-topper på Tangen-seminaret: – Det er klart troverdigheten og tilliten svekkes

Reagerer på at konsernsjefen deltok - og at hun ikke ser problemet.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– En journalist kan knapt være medlem av en velforening. Da burde også en leder i et mediekonsern innse at det forplikter på en annen måte enn for andre konsernledere. Det handler om troverdighet ute i samfunnet, overfor politikere så vel som lesere. Det er klart troverdigheten og tilliten svekkes når en medieleder er med på noe sånt, sier Håkon Letvik til Journalisten.

Letvik tilbrakte 35 år som journalist i Aftenposten, og mellom 1997 og 2007 var han klubbleder for de NJ-organiserte i redaksjonen.

Det er to år siden Letvik gikk ut i førtidspensjon. Nå sender han en kraftsalve mot vurderingene toppledelsen i Schibsted gjorde før de deltok på Tangens nå mye omtalte «drømmeseminar» i fjor høst.

Konsernsjef Kristin Skogen Lund og styreleder Ole Jacob Sunde er Schibsted-toppene som fikk påspandert flyreise til Philadelphia med et ekstravagant passasjerfly, tre netter på Hilton-hotell og privatkonsert med Sting, i forbindelse med et seminar Tangen skal ha brukt to år på å sette sammen.

Også direktør Rolv Erik Ryssdal i det Schibsted-eide selskapet Adevinta deltok på arrangementet.

«Kaksetur»

Letviks kritikk går hovedsakelig til Schibsted-ledelsen:

– Jeg er mer enn forundret over det som kommer fram nå. At man takker ja til en invitasjon til noe som fremstår som en «kaksetur», et elitearrangement, uten at det ringte noen alarmklokker. Uten at man tenkte på signalene det sender både til ansatte journalister og til lesere som skal ha tillit til Schibsted, sier Letvik.

Han viser til at en rekke av samfunnstoppene som deltok på reisen, har gått ut med at det ble feil å delta uten å betale selv, og etterlyser refleksjon også hos Schibsted-ledelsen.

– Nå ser vi at den ene etter den andre tar ulik form for selvkritikk. Det vil ta seg meget dårlig ut hvis de eneste som til slutt roser og forsvarer sin egen deltakelse uten fnugg av kritisk sans, skal være lederne av Norges fremste mediekonsern. Det blir flaut og pinlig hvis det må komme dit, sier Letvik.

Styreleder: – En standard jeg ikke er enig i

Kristin Skogen Lund har forklart sin deltakelse overfor Medier24 med at hun er på «denne typen konferanser» flere ganger i året, og at det gir verdi på grunn av faglig innhold og anledning til å treffe relevante forretningsforbindelser.

Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund med styreleder Ole Jacob Sunde. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Da jeg ble invitert av Tangen var AKO (Tangens kapitalforvaltningsselskap, journ. anm.) en av Schibsteds ti største aksjonærer. Jeg ble bedt om å bidra med et innlegg og det var helt naturlig for meg å takke ja til det, sa Skogen Lund.

Konsernsjefen har blitt forelagt Letviks uttalelser, og svarer via kommunikasjonsdirektør Atle Lessum at hun ikke har ytterligere kommentarer.

Styreleder Ole Jacob Sunde svarer til Journalisten at han på forhånd vurderte det til at Tangen-seminaret satte verken ham selv som styreleder eller konsernsjefen i noen habilitets- eller lojalitetskonflikt.

Styrelederen skriver også at «Letvik forsøker å definere en standard for seminardeltagelse som jeg ikke er enig i».

Les hele tilsvaret fra Sunde lenger ned i artikkelen.

– En journalist hadde fått sparken

Letvik forteller at han som klubbleder var involvert i å utforme nye retningslinjer for Aftenposten-ansatte rundt årtusenskiftet.

– Det var i en tid der man ble stadig mer opptatt av journalistikkens etiske standard. Tidligere var det ikke uvanlig at journalister fikk fordeler. Det kunne være påspanderte reiser eller gratis kinobilletter, forteller han.

Det vil ta seg meget dårlig ut hvis de eneste som til slutt roser og forsvarer sin egen deltakelse uten fnugg av kritisk sans, skal være lederne av Norges fremste mediekonsern.

Håkon Letvik

Redaksjonsklubben samarbeidet med daværende Aftenposten-redaktør Einar Hanseid om å innføre nye etiske retningslinjer som skulle rydde opp i problematisk praksis.

– Da vi jobbet med dette, var utgangspunktet helt klart at retningslinjene skulle gjelde for hele bedriften, ikke bare journalistene. Det er klart at det er forskjell på hva som må kreves av journalister og av kommersielt ansatte, men det er stor forskjell på å få en konfekteske av en kunde og å delta på et arrangement som dette, sier Letvik, og legger til:

– Mitt inntrykk er at det har avtegnet seg et a- og et b-lag. Jeg tror flere tenker at dette er et nytt eksempel på en ledelse som er i ferd med å fjerne seg fra det de ansatte kan tillate seg å drive med. En journalist som bega seg ut på noe av dette, hadde fått sparken på flekken.

Mener toppene burde avslått

– Hadde det hatt noe å si hvis Schibsted-toppene bestemte seg for å betale for deltakelsen likevel?

– Det ville vært veldig renhårig at Schibsted betalte for seg selv, slik Aftenposten ville gjort hvis en journalist skulle kunne delta. Men nå ville det uansett kommet veldig sent, og etter at mange andre har gjort det.

Letvik understreker at han har stor respekt for konsernsjef Skogen Lund, som også var Aftenposten-direktør i en periode mens han var klubbleder.

– Jeg har inntrykk av Schibsted-toppene som hyggelige og kloke mennesker, men her har det sviktet i refleksjonene rundt hvilke signaler de sender. Ryggmargsrefleksen som ville blitt utløst hos enhver journalist, har ikke blitt utløst her.

– Hvordan skulle Schibsted-toppene skilt denne invitasjonen ut fra andre de mottar?

– Dette var ikke noen reise med danskebåten, for å si det sånn. Det er snakk om en reise for mange millioner, mange lysår unna det en vanlig ansatt kunne drømme om å være med på. Dét i seg selv burde utløst alarmklokker. Og på deltakerlista sto landets rikeste og mektigste mennesker. Man burde tenkt på hvilke signaler dette kunne sende, og takket høflig nei, sier Letvik.

«Særskilt ansvar»

I Schibsted Media Groups etiske retningslinjer står det blant annet:

  • Alle ledere i Schibsted Media Group har et ansvar som går lengre enn til bare å overholde Schibsted Media Groups etiske retningslinjer.

Som leder har du et særskilt ansvar for å:

  • Alltid gå foran med et godt eksempel.
  • Opprettholde prinsippene fastsatt i Schibsted Media Groups etiske retningslinjer og fremme dem når det er mulig.
  • Skape en kultur der det å drøfte spørsmål omkring etterlevelse av regelverket er en integrert del av virksomheten, og der ansatte føler de lett kan ta opp slike spørsmål.
  • Sikre at ansatte forstår at hvordan vi oppnår våre resultater, er svært viktig for å vise at vi driver virksomheten med integritet.
  • Opprettholde en kultur der etisk atferd blir anerkjent og verdsatt, og der alle ansatte går foran med et godt eksempel.

– Innflytelsesrike personer en fordel

– Letvik forsøker å definere en standard for seminardeltagelse som jeg ikke er enig i, skriver styreleder Sunde i en e-post til Journalisten.

– I kraft av mine verv deltar jeg på arrangement både i Norge og utlandet, hvor jeg ofte treffer personer i samfunnets ledersjikt. Der knytter jeg kontakter og får nyttig informasjon. Deltagelsen kan være på vegne av et verv eller fordi temaområdene engasjerer meg.

Selvfølgelig undersøker jeg om et arrangement setter meg i en habilitets- eller lojalitets konflikt i forhold til mine ulike verv. Min vurdering var og er at det gjorde ikke Tangen-seminaret, verken for konsernsjefen i Schibsted eller for meg som styreleder i selskapet, skriver Sunde videre.

– Deltagelse på slike møter og seminarer kan være betalt av arrangøren, enten fordi jeg holder foredrag eller deltar som ressursperson. Arrangøren er normalt banker, bedrifter, organisasjoner eller stiftelser, noen ganger privatpersoner. Nivået på rammen rundt varierer, men er ofte høyt etter norsk standard, skriver Sunde.

– Letvik synes å mene at jeg på forhånd bør spørre om kostnadsnivået for å sjekke om det er upassende. Det er ikke enkelt, særlig i internasjonal sammenheng og vil ofte kunne bli oppfattet som uhøflig. Han uttaler at jeg heller ikke bør delta om mange innflytelsesrike personer kommer, mens jeg mener at det er en fordel for utbyttet av et seminar.

– For ordens skyld kan jeg opplyse at jeg ikke kjente til detaljer om kostnadsnivået eller gjestelisten da jeg takket ja til Tangen. Jeg fattet min beslutning på basis av et relevant program med kompetente foredragsholdere og det viste seg til fulle å være tilfellet, avslutter styrelederen.

Powered by Labrador CMS