Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
En luksuriøs USA-reise med tilhørende «drømmeseminar» og Sting-konsert, arrangert og spandert av påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen, er blitt lagt under lupen de siste dagene.
Det var VG som først omtalte seminaret, som gikk av stabelen i november i fjor og ble gjestet av samfunnstopper som regjeringsadvokaten samt den daværende oljefondsjefen og næringsministeren.
Også tre topper i Schibsted-konsernet deltok, skriver VG: Konsernsjef Kristin Skogen Lund, styreleder Ole Jacob Sunde og Adevinta-direktør Rolv Erik Ryssdal.
Schibsted eier nettopp VG, men også blant annet Aftenposten, Bergens Tidende, Adevinta og Finn.no.
Interne spørsmål
Seminaret har skapt spørsmål fra pressefolk, opposisjonspolitikere og andre om ansettelsesprosessen rundt Tangen.
Journalisten kjenner til at det på en intern kanal for Aftenposten-ansatte er blitt reist spørsmål ved hvordan deltakelsen til Schibsted-toppene står i forhold til interne retningslinjer.
Spørsmål fra en ansatt, som viser til retningslinjer som nevner at ansatte ikke skal «motta gaver eller ytelser» og «opptre med full åpenhet i arbeidet», har fått svar fra Aftenpostens stabssjef Morten Andersen.
I svaret viser Andersen til at retningslinjene som nevnes gjelder redaksjonelt ansatte i Aftenposten, og at disse «av naturlige årsaker» er mye strengere på slike områder enn for andre deler av konsernet.
Annonse
– Ikke vært en spesiell problemstilling
Andersen siterer videre fra Schibsted-konsernets etiske retningslinjer, der det lyder: «Å tilby eller ta imot forretningsgaver og representasjon kan være en legitim og verdifull del av virksomheten. Våre forretningsbeslutninger må imidlertid være basert på nøytralitet og lojalitet til selskapet og ikke på personlig lojalitet på grunn av utveksling av gaver og/eller representasjon.»
Stabssjefen ønsker ikke å bekrefte eller kommentere svaret i den interne kanalen overfor Journalisten, og viser til at han ikke refererer interne diskusjoner og debattfora i Aftenposten.
På mer generelt grunnlag sier han til Journalisten:
– Aftenposten har retningslinjer som gjelder redaksjonelt ansatte, retningslinjer som er på plass for å ivareta journalistisk integritet. Men så vidt jeg skjønner, har det ikke vært redaksjonelt ansatte på denne reisen. Dermed har ikke dette vært en spesiell problemstilling for meg.
Klubbledere ikke opprørt
Klubbleder Kristjan Molstad i Aftenposten forteller til Journalisten at han ikke har registrert interne reaksjoner på Schibsted-toppenes deltakelse, utover den nevnte ordvekslingen.
– Jeg blir ikke veldig opprørt av dette. Rent formelt kan jeg ikke se at det er i strid med Schibsteds etiske retningslinjer for ikke-redaksjonelt ansatte å dra på en sånn tur. Men forutsetningen er jo at det ikke blir gitt noen form for gjenytelse fra Schibsted, sier Molstad.
Han legger til:
– Hvis Kristin Skogen Lund var Aftenposten-journalist, kunne hun ikke deltatt på Tangen-seminaret. Da måtte Aftenposten for det første ha betalt hele reisen, og det flyet de har brukt ser jeg ikke for meg at avisa har råd til med det første.
VGs klubbleder Jørgen Braastad har heller ikke plukket opp interne diskusjoner rundt temaet.
Han sier seg for øvrig enig med Molstad:
– Jeg synes det er flott at det lages journalistikk på dette. En journalist eller redaksjonsleder i VG kunne nok aldri deltatt på noe sånt, det hadde brutt med retningslinjene våre, men det stiller seg annerledes for en konsernleder i Schibsted.
Annonse
Gamle kjente
Kristin Skogen Lund sier til VG at hun har kjent Nicolai Tangen siden hun var 18 år.
– Han var russepresident i Kristiansand og jeg var russevisepresident i Oslo. Vi er ikke direkte venner, men har hatt kontakt opp gjennom.
Angående ansettelsen av Tangen som nye oljefondsjef, sier Lund til VG:
– Jeg var en av mange på referanselisten hans. Jeg hadde en telefonsamtale med headhunter hvor jeg gjorde ettertrykkelig oppmerksom på at jeg hadde vært på dette seminaret og således kunne oppfattes som noe inhabil. Det visste han allerede, fordi Tangen hadde opplyst om det. Jeg var ikke blant de referansene som ble kontaktet av selve ansettelseskomiteen.