Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås er kritisk til det som skjer i Morgenbladet akkurat nå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås er kritisk til det som skjer i Morgenbladet akkurat nå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Knut Olav Åmås etter nyhetene om sluttpakker: – Gjør meg svært trist

Vil ikke blande seg inn i avisinterne forhold, men er svært bekymret over kravet til ti prosent driftsmargin.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Å få sluttpakke-nyhetene i dag, med navnene, gjør meg svært trist på vegne av alle som er glad i Morgenbladet, skriver Knut Olav Åmås til Journalisten torsdag ettermiddag.

Fritt Ord-direktøren har fulgt nyhetene om Morgenbladet de siste ukene og er svært bekymret over situasjonen i avisen. Flere av de involverte har etterspurt hva Fritt Ord mener om det som skjer i avisen de har vært med å bygge opp.

Journalisten møtte Åmås egentlig onsdag, i forbindelse med Frilanskonferansen i Fritt Ords lokaler, og gjorde et skriftlig intervju med han om krisen i avisen. Fritt Ord har en eierandel i Morgenbladet på 4,5 prosent.

– Det er en veldig krevende og vanskelig situasjon, ja, en krise. Morgenbladet har alvorlige problemer av flere slag som må løses, og de fletter seg inn i hverandre, uttaler han.

Vil ikke blande seg inn i avisinterne forhold

– Redaksjonen i Morgenbladet er svært kritiske til flere ting i Morgenbladet akkurat nå, både ledelse, retning og økonomiske prioriteringer. Er dere enige i de bekymringene de har fremsatt i to brev til styret?

– Det er prinsipielt viktig at en symbolsk, liten eier som Stiftelsen Fritt Ord er i Morgenbladet i dag, ikke blander seg inn i avisinterne forhold som ledelse, arbeidsmiljø, budsjetter med mer. Det må eiere, og særlig medieeiere, utelukkende gjøre gjennom sin styrerepresentasjon, skriver Åmås.

Han er svært kritisk til forventningene om 10 prosent i driftsmargin.

– Det er både urealistisk og uforsvarlig. Heldigvis er ikke dette vedtatt av styret, og jeg håper det ikke blir det. Et eventuelt overskudd skal selvsagt brukes til å investere i avisen, men det vil nok være helt nødvendig å innstille seg på magre økonomiske resultater fra Morgenbladet de neste få årene, skriver Åmås.

– Dypt bekymringsfull akkurat nå

– Er det noe Fritt Ord vil gjøre, for eksempel gjennom representasjonen i styret til Morgenbladet?

– Vi gjør for tiden det begrensede og formelt riktige vi i det hele tatt kan med vår eierpost på 4,5 prosent. Det er hovedeier NHST, med sine 90,8 prosent av aksjene, som selvsagt har makten og styringen. På vegne av Fritt Ord, som har investert så mye i Morgenbladet i halvannet tiår, har jeg også offentlig gitt uttrykk for hvor bekymret vi er nå.

Han håper hovedeier NHST nå vil finne løsninger som er de beste for avisens fremtid, profil og kvalitet.

– Også med tanke på å ta vare på de gode ansatte i avisen. De og frilanserne i Morgenbladet er jo hele grunnen til at avisen er interessant! Så situasjonen er dypt bekymringsfull akkurat nå, for et av landets mest spesielle avisprosjekter, avslutter Åmås.

Powered by Labrador CMS