Amund Djuve, ansvarlig redaktør i Dagens Næringsliv og styreleder i Morgenbladet. Foto: John Trygve Tollefsen

Styreleder om heftig Morgenbladet-møte:
– Håper dette er bunnivået

Amund Djuve tror og håper redaktør Anna B. Jenssen blir sittende i lang tid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Som styreleder har jeg full tillit til redaktøren, og tror og håper hun blir sittende i lang tid, sier Amund Djuve til Journalisten.

Djuve er styreleder i kriserammede Morgenbladet i tillegg til å være sjefredaktør og administrerende direktør for Dagens Næringsliv, og var til stede på møtet mellom Morgenbladet-redaktør Anna B. Jenssen og redaksjonen fredag morgen.

Jeg håper at de som vil fortsette i Morgenbladet, på sikt vil være innstilt på å bidra til en bedring.

De NJ-organiserte i redaksjonen sendte tidligere denne uka et svært kritisk brev der de erklærte sin mistillit til Jenssen, men i møtet fredag var beskjeden fra redaktøren at hun ikke kommer til å trekke seg.

Ampert møte

Beskrivelser fra kilder tegner et bilde av et møte fylt med temperatur og konflikt, og svært krasse tilbakemeldinger og karakteristikker.

Styreleder Djuve har dette å si om møtet:

– Jeg håper det vi nå ser er bunnivået for samarbeidsklimaet. Utover det har jeg ikke behov for å karakterisere møtet.

Djuve forteller at han også under møtet uttrykte styrelederstøtten til Jenssen.

– Jeg viste til en sterk utvikling i Morgenbladet, både redaksjonelt og økonomisk, i tiden Jenssen har vært redaktør. Omsetningen deres har økt kraftig i en ellers utfordrende tid for mediebransjen. Det er min mening at dette er noe ledelsen og staben har fått til sammen, sier Djuve, og legger til:

– Men nå står avisa overfor de samme utfordringene som de fleste andre mediebedrifter har møtt, og må gjennomføre sine første kostnadskutt.

– Blitt mye verre

Djuve mener denne ukas beskjed om kuttplaner og sluttpakker har påvirket et allerede anstrengt arbeidsmiljø. Arbeidsmiljøproblemene i Morgenbladet har blitt omtalt i mediene siden i fjor høst.

– Vi så tegn til bedring i situasjonen i vår, men med kostnadskuttene har det blitt mye verre, sier han.

Nå appellerer styrelederen til redaksjonen om å bidra i jobben med å snu skuta.

– Det er først og fremst ledelsens ansvar å gjenoppbygge tillit, men det pålever alle parter å bidra. Jeg tror ikke folk ønsker å ha det vondt og vanskelig på jobben. Jeg håper at de som vil fortsette i Morgenbladet, på sikt vil være innstilt på å bidra til en bedring, sier Djuve.

Han forklarer at partene selv må finne ut av hvilke tiltak som kan settes inn, selv om styret kan bidra og støtte.

– Hva sier du til at redaksjonens klubbleder oppfordrer Jenssen til å trekke seg?

– Han må si det han mener er riktig. For meg er dette et eksempel på at samarbeidsklimaet nå er svært dårlig, og jeg håper som sagt det blir bedre.

– Hva mener du er de grunnleggende årsakene til at samarbeidsklimaet har blitt så dårlig?

– Jeg ser dette som en kompleks situasjon som har pågått en god stund. Jeg har mine tanker om årsaker, men har ikke lyst til å spekulere om det for Journalistens lesere.

– Er det ledelsens ansvar at situasjonen har blitt så ille til å begynne med?

– Hovedansvaret ligger hos ledelsen, men som sagt, ledelsen kan ikke få til en bedring i samarbeidsklimaet alene. Alle parter må bidra.

Forsvarer lønnsomhetskrav

Etter nyheten om nedbemanning og kutt på åtte millioner, tok Klassekampen opp at Morgenbladets styre forventer en driftsmargin på ti prosent. I fjor gikk avisa med 64.000 kroner i underskudd.

– Er ikke ti prosent en voldsom forventning til en avis som mottar pressestøtte?

– Vi har sagt at økonomien i Morgenbladet må bedres. God lønnsomhet er viktig for å oppnå handlingsrom for viktige satsinger, sier Djuve.

I mistillitsbrevet sier redaksjonsklubben seg misfornøyd med redaktørens oppfølging av de digitale prosjektene som er satt i gang i avisa, men styreleder vil ikke si at styret er misfornøyd med satsingene.

– Morgenbladet har jobbet med den type tiltak en god stund, og hatt en klar utvikling. Ledelsen er i ferd med å gjennomføre en digital strategi, men som i mange andre bedrifter er det nok et behov for at prosessen skal gå enda raskere, sier Djuve.

Powered by Labrador CMS