En hel måned med kun Gopro

f32.no: I hele september skal f32s journalist Paal utelukkende fotografere med et Gopro-kamera. Om han ikke blir gal i mellomtiden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Enhver fotoentusiast er glad i muligheter og gode brukergrensesnitt. Et klassisk kjennetegn ved ethvert entusiastkamera er god ergonomi, avanserte funksjoner og mulighet for raskt å gjøre endringer i kameraets innstillinger.

Et Gopro-kamera er fullstendig blottet for samtlige av disse tingene. I tillegg er det som regel pakket inn i et hus av hardplast som på ingen måte gjør kameraet enklere å bruke. Kameraet er egentlig designet for en eneste ting: Montér på egnet underlag, og skyt. Fortrinnsvis video, men også foto. Kan undertegnede overleve å bare fotografere med dette kameraet i fire uker? Vel, jeg skal iallfall forsøke. 

Les også: 5 ting som gjør det til en bedre fotograf

En mulighet til selvutvikling

Bakgrunnen for dette prosjektet stammer fra en diskusjon internt i f32-redaksjonen. Vi har bestemt oss for å utfordre vår fotografiske komfortsone ved å bruke et eneste kamera i én måned for å gi oss selv en utfordring. Kameraene skal ikke være noen åpenbare kandidater, det blir for enkelt. Målet er å vise at dersom man ser mulighetene, og ikke (de åpenbare) begrensningene, vil man komme gjennom måneden med et nytt syn på hvordan man bruker sitt fotografiske øye.

Selv om Gopro markedsfører modellene sine som både video- og fotokameraer, har vi fortsatt til gode å møte noen som har kjøpt er slikt kamera på grunn av kameraets fotoegenskaper. De er nemlig svært begrensende sammenlignet med det meste annet i fotoverden. 

Så hva kan egentlig hero 4 skilte med? På plass er iallfall et relativt lyssterk fisheyeobjektiv med en elektronisk blender på f2.8. Det gir iallfall mulighet for god belysning av bildesensoren utendørs. Innendørs kan det fort bli langt verre da den reelle lysmengden som treffer sensoren er svært liten grunnet sensorstørrelsen. Brennvidden på kameraet er også noe uklar, men man kan bytte mellom fortrinnsvis “wide” og “medium” hva angår utsnitt. På “Wide” får man utnyttet kameraet på full oppløsning på 12 megapiksler, mens man på “medium” må nøye seg med 7 megapiksler. Man kan også gå ned enda mer i oppløsning med samme utsnitt, uten at vi helt ser poenget med det. 

Bilde av et Gopro-kamera sett bakfra. GoPro Hero 4 sin fotomeny er ikke preget av mange valg: enkeltbilde, flerbildemodus og nattmodus.

En enkel fotomeny

Selve fotomenyen er også svært sparsommelig. Her kan mange velge mellom single, continous og night hvor man kan velge mellom vanlig enkeltbilder, seriebilder eller bilder med lenger lukkertid. Sistnevnte er en funksjon hvor man selv kan velge kameraets lukkertid, eller så kan kamera regne ut hvor lenge den trenger å eksponere bildebrikken for å få et godt bilde i dårlig lys.

Les også: Guide: Slik tar du bedre panorama-bilder del 1

Det bør kunne by spennende bilder med lange eksponeringer for eksempel om kvelden og natten, og vi er spente på hvordan denne funksjonen fungerer i praksis. Gopro har i tillegg utstyrt kamera med et spotmeter, som gjør at kameraet måler lys i senter av bildet. Dette kan være praksis i situasjoner hvor lysmålingen blir utfordrende, og det kan være smart å kunne benytte denne muligheten da man ikke har allverdens muligheter til å påvirke kameraets eksponering.

Ikke helt dumt allikevel

Vel, det siste der er faktisk ikke helt sant. Gopro har faktisk utstyrt kameraet med flere manuelle innstillinger for fotografering. På plass er innstillinger for ISO, Hvitbalanse og eksponeringskompensasjon, så om man vil kan kan overstyre kameraets beregninger. Disse funksjonene ligger gjemt under fanen “Protune”, som finnes både for foto- og videofunksjonen til Hero 4.

Når det er sagt kommer ikke til å benytte oss av “Protune” denne måneden av en enkelt grunn: Det er altfor krevende å justere disse innstillingene hele tiden. I en situasjon hvor man har tid og anledning vil det være hensiktsmessig å gi kameraet en kjærlig dytt i riktig retning, men til vanlig hverdagsfotografering vil man bruke altfor mye tid på å endre disse innstillingene frem og tilbake. Kameraets menysystem kombinert med primært touch-bruk er rett og slett for tungvint til at vi finner dette hensiktmessig. Ved mindre man kobler Goproen til en mobil eller nettbrett.

Gopros modeller uten beskyttelsesboksen har omtrent like god ergonomi som en fyrstikkboks.

 

En trådløs dings som faktisk funker

For selv om selve menysystemet er kronglete og frusterende å bruke, har Gopro et ess i ermet. Det snakker nemlig svært godt sammen med dingser som er utstyrt med WiFi-moduler. På en relativt enkel og brukervennlig måte kan man koble Hero 4 opp til en mobil eller nettbrett, og på en god måte sette alle innstillingsvalg direkte fra telefonen. I tillegg gir kameraet trådløs Liveview slik at man kan fotografere på avstand eller komponere uten å måtte se direkte på kameraets egen LCD-skjerm. Man kan også plassere kameraet på vanskelige steder uten å bekymre seg for at man vil nå utløserknappen.

Les også: 10 tips for å ikke miste bilder

Ønsker man muligheten til fjernfotografering uten at man ønsker å bruke mobilen selger Gopro en fjerkontroll som byr på de samme knappene som man finner på kameraet, samt en tilsvarende LCD-skjerm som man den som sitter på forsiden av kameraet. Denne er i tillegg vanntett slik at man kan ta den med seg ut uten å være redd for vann.

Klart til start

Med GoPros egen app kan man enkelt ta bilder via Wifi. Dette byr på mange kreative muligheter man ikke får med vanlige fotokameraer. Hero 4 Silver på 3mm f2.8 1/543 sekund og ISO 100.

Fra og med i dag skal undertegnede utelukkende fotografere med dette kameraet. Det blir helt klart en utfordring å bare bruke et kamera som i utgangspunktet har et relativt begrenset bruksområde, men jeg har en tro på at jeg skal sitte igjen med en følelse av at man med de rette forberedelser kan klare seg ganske så godt med bare et Gopro for hånden.

Les også: Fem tips til sportsfotografering

At kameraet er strålende til video er allerede et velkjent faktum, men grunnen til at jeg vil prøve dette er fordi jeg vet at det kan duge ganske godt i situasjoner hvor andre kameraer ikke passer. Hvor godt det vil duge i situasjoner hvor andre modeller er helt åpenbare kandidater, vil tiden vise. I dag starter september, og Gopro-måneden er i gang.

Del 2 i denne serien vil bli publisert om en måneds tid, hvor jeg vil gå gjennom refleksjoner og erfaringer med kameraet.

Flere artikler om foto finner du på F32.no

Powered by Labrador CMS