Helen Thomas på sin bursdag i 2009, som også er samme dato president Obama har fødselsdag. Foto: Pete Souza/White House via Wikimedia Commons
Helen Thomas på sin bursdag i 2009, som også er samme dato president Obama har fødselsdag. Foto: Pete Souza/White House via Wikimedia Commons

Hvite hus-pioner død

Helen Thomas har grillet ti presidenter fra første rad. Nå er siste oppdatering gjort.

92 år gammel gikk den mangeårige korrespondenten Helen Thomas bort på lørdag.

Thomas var det første kvinnelige medlemmet i pressekorpset i det Hvite hus i USA og krediteres for å ha vært en pioner blant kvinner i amerikansk journalistikk.

Ifølge Associated Press (gjengitt i The Guardian) skapte Thomas navnet sitt som bulldog for daværende United Press International. Hun hadde en standhaftighet på grensen til det trakasserende, skriver nyhetsbyrået om hennes metodikk for å få svar på spørsmålene sine fra det Hvite hus. En kommunikasjonsdirektør ved huset forteller at spørsmålene hennes kunne være tortur. Og denne personen var en hennes tilhengere.

Den mangeårige journalisten dekket det Hvite hus fra første rad gjennom ti presidenters karriere. George W. Bush skal ha marginalisert henne etter at hun utfordret han ansikt til ansikt om krigen mot Irak og erklærte Bush for å være den verste presidenten USA noensinne har hatt.

Etter at hun forlot UPI mistet hun innflytelse.

Thomas skapte furore da hun i 2010 sa at israelere burde komme seg ut av Palestina og dra hjem til Tyskland, Polen eller til USA: Denne uttalelsen førte til utbredt boikott av Thomas, og førte til at hun avsluttet sin karriere.

Lørdag sovnet hun inn, 92 år gammel, etter å ha vært syk over lengre tid.