Innsamlingsleder mener seg ført bak lyset av iTromsø – klaget til PFU

– Forunderlig å bli klaget inn til PFU fordi noen har fått negativ omtale i avisen, svarer iTromsø.

Publisert

I sommer skrev iTromsø at Innsamlingskontrollen advarer mot å gi penger til innsamlingsorganisasjonen Hjelp oss å hjelpe og dens underavdelinger. Det skjer ved at organisasjonen ble plassert på kontrollens såkalte OBS-liste.

Det var ifølge avisen blant annet organisasjonens innsamling til private konti ved hjelp av Vipps som gjorde at de ble advart mot.

iTromsø skrev at leder Kate Eines ved Tromsø-kontoret overfor avisen bekreftet at hun benytter privat konto og ikke fører regnskap.

Hun reagerer kraftig på avisens vinkling og har klaget den inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

– Feilaktig

Ifølge sakspapirene mener hun artiklenes innhold knytter seg til paraplyorganisasjonen, og at avisen fremstiller Tromsø-avdelingens virksomhet som svindel. Hun mener og at hun ble ført bak lyset av redaksjonen:

– Det ble aldri nevnt at mitt bilde og min avdeling var den som skulle legges under kniven her, på telefon var det hovedavdelingen dette gjaldt. Hadde journalisten vært ærlig på telefon hadde jeg aldri orket å uttale meg i det hele tatt.

Eines karakteriserer omtalen som svertende, ødeleggende og feilaktig:

– Det er en ren usannhet at avdeling Tromsøs innsamling går til min private konto.

Hun mener også det er feil at organisasjonen ikke har profesjonelle retningslinjer.

Negativ omtale

Innsamlingslederen har klaget iTromsø inn for brudd på 12 punkter i Vær varsom-plakaten, blant annet 3.2 om kontroll av opplysninger, 3.3 om premisser for intervjusituasjonen og 4.14 om samtidig imøtegåelse.

Avisen reagerer like kraftig på klagen, som den avviser:

– Vi finner det forunderlig å bli klaget inn til PFU fordi noen har fått negativ omtale i avisen.

Den avviser at den har gitt inntrykk av svindelvirksomhet eller at redaksjonen har utgitt seg for å lage en sak om noe annet enn det saken gjelder. Den mener også at Eines har fått mulighet til å komme til orde, blant annet gjennom et tilbud om motinnlegg som hun takket nei til.

iTromsø mener også bruken av et arkivbilde av Eines, som i 2013 ble kåret til årets tromsøværing, er i tråd med vanlig journalistisk praksis. Eines mener hun burde blitt informert om bildebruken.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS