Klassekampen avslørte gammelt nytt
Klassekampen hadde lørdag en større sak om at Nils Rune Langeland mottok sponsede turer fra Folkets Mujahedin. Men det skrev Langeland selv i avisa i 2005. Han mener avisa opptrer useriøst.
Lørdag brukte Klassekampen forsiden og åtte spalter inne i avisa til å fortelle at forfatter og historiker Nils Rune Langeland var sponset av Folkets Mujahedin (MKO). Først fikk han tilbud om flytur til New York for tusenlappen, og slo til. Motytelsen var å delta på en demonstrasjon utenfor FN-bygget. Året etter, i 2006, ble han med på en ny tur, denne gangen til Paris.
Vurderte som interessant
Allerede 12. november 2005 skrev Langeland i en fast spalte i avisa at han demonstrerte sammen med iransk Mujahedin foran FN-bygningen, og videre «… det einaste eg har fått vite til no er at det iranske eksilmiljøet har finansiert reise og opphald i New York i ei veke for at eg skal demonstrere denne dagen framfor FN-bygningen.»
– Så hva var det egentlig dere avslørte i lørdagsavisa?
– Vi vurderte det som en interessant sak ut fra hvilke prinsipielle holdninger enkeltmennesker forholder seg til den type tilbud, i dette tilfelle fra denne organisasjonen, svarer ansvarlig redaktør Bjørgulv Braanen.
Husket ikke
Nils Rune Langeland mener det er absurd og dårlig redaksjonsarbeid at han blir hovedpersonen i en nyhetssak han selv skrev om i samme avisa for halvannet år siden.
– Dere husket ikke at Langeland hadde skrevet om dette i spalten sin hos dere i 2005?
– Nei, ingen her husket det, sier Braanen og humrer.
Han påpeker at hvis avisa hadde sendt Langeland på tur til New York hadde de ikke etterpå kunnet kritisere ham. Samtidig mener Braanen at aviser som har eventuelle svin på skogen ikke kan la være å skrive om kritikkverdige og interessante problemstillinger.
– Vi har også deltatt på sponsa turer, ingen tvil om det. Det er lenge siden delegasjonsturene, og det vanligste nå er turer sponset av UD. Det er meg som skal godkjenne slike turer, og jeg kan ikke huske at jeg har gjort det.
– Useriøst av avisa
– Det er useriøst av en avis å leke med folks gode navn og rykte, når det er så lite substans i saken, sier Langeland til Journalisten.
– Hva mener du med useriøs? Stemmer ikke innholdet i Klassekampens sak?
– Jo, innholdet er riktig. Men det jeg fikk vite den gangen var at jeg deltok i en demonstrasjon for demokrati og menneskerettigheter i Iran, svarer Langeland.
Han er en av flere nordmenn som har takket ja til ytelser fra MKO, går det frem av artikkelen. Blant annet forteller han til Klassekampen fra USA-turen at på flyet dukket det opp «alle mulige merkelige freaks som skulle være med på demonstrasjonen» og at nordmennene som var med på konferansen til Folkets Mujahedin i New York var «stort sett tullinger fra Grünerløkka».
– Langeland var ikke helt klar over hva han var med på i New York, men så dro han også til Paris. Langelands eget slappe forhold til det hele og hans ureflekterte holdning er interessant å diskutere, fortsetter Braanen.
– Lavterskelaktivitet
I Klassekampen blir Langeland spurt hvorfor han igjen dro på tur sponset av den omdiskuterte iranske opposisjonsgruppen, som står på EUs og USAs terrorlister. Der svarer han at det var «et veldig billig tilbud».
– Er det greit å motta penger fra omstridte organisasjonen for å få billige turer ut i verden?
– Generelt er det umulig å svare på, sier Langeland.
– Nå spør jeg deg.
– Fryktelig mange organisasjoner står på EU og USAs terrorliste. Slike lister kan du ikke uten videre stole på. Jeg hadde ingen grunn til å tro noe annet enn at jeg skulle delta i en organisasjon. Det finnes en straffelov, og en mottar selvsagt ikke penger fra kriminelle. Men å delta i en demonstrasjon for menneskerettigheter er en lavterskelaktivitet, svarer Langeland.
Historikeren og forfatteren sier han var litt fleipete og sleivete i svarene han ga avisas journalist.
– Jeg var ikke helt klar over at jeg ble intervjuet, og jeg ble ikke tilbudt sitatkontroll. Jeg trodde jeg ga bakgrunnsinformasjon, og var litt fleipete, sier han.
Omstridt organisasjon
Religionshistoriker Kari Vogt sa lørdag til Klassekampen at folk som tar imot invitasjoner fra Folkets Mujahedin kan ødelegge for de demokratiske kreftene i Iran. Videre skriver avisa at folk på venstresiden, folk i LO-systemet og kristne grupper og sangkor også har fått tilbud fra eksilorganisasjonen.
Da leder Maryam Rajavi i MKO besøkte Stortinget i november 2006 ble hun tatt imot av utenrikskomiteen. Ifølge Klassekampen har Folkets Mujahedin base i Irak og kjemper mot det iranske regimet, blant annet har de stått bak væpnede aksjoner i Iran. Human Rights Watch er en av organisasjonene som anklager Folkets Mujahedin for å drive med tortur under avhør.